Ador pâine caldă făcută în casă indiferent de rețetă. Astăzi am avut o poftă de focaccia făcută în casă, dar mi-am dorit o rețetă care să fie din făină integrală, sănătoasă și care să elimine efectul glutenului și senzația de balonare.
Astfel am încercat această rețetă care începe astfel:
150 de grame de făină de secară
300 gr de făină albă
plic de drojdie RUF (fără emulsificatori)
1 lg de zahăr
2 lg de sare
5 lg de ulei de măsline
1 lg de sare grunjoasă de himalaya
frunze de rozmarin
300 ml apă caldă
Pregătire:
Într-un bol, pune făină integrală și amestec-o cu apă caldă. Las-o pentru două ore să se înmoaie.
După cele două ore, pune drojdia la înmuiat, pentru 5 min cu o lingură de zahăr și una de apă. După cele 5 minute, frământă amestecul cu făină albă, adaugă drojdia și pune totul în robot. Pe măsură ce se omogenizează, adaugă uleiul de măsline.
În funcție de tipul de făină folosit, mai adaugă făină sau apă, astfel încât să obții la frământat, un aluat elastic care să se deprindă ușor de pe malaxor. Lasă-l apoi cam 2 ore la dospit într-un loc cald, bolul fiind acoperit cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară.
După 2 ore, așează bila de aluat într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Întinde aluatul în tavă cu ajutorul degetelor, apăsând din loc în loc, până când degetele ating tava și aluatul este întins pe toată suprafața. Deasupra presară ulei de măsline și unge aluatul ușor cu ajutorul unei pensule.
Mai lasă 30 de minute la dospit aluatul, după care mai unge-l o data, cu două linguri de ulei de măsline și două linguri de apă.
Presară sarea grujnoasă , și frunzele de rozmarin, pune tava în cuptorul încins la 230 de grade, împreună cu o tavă cu apă, așezată dedesubtul tăvii de pâine, astfel încât aburii de la apă, să ajute pâinea să crească pufoasă și aerată.
Lasă totul la cuptor pentru aproximativ 15-20 minute.