Eu și fiica mea nu ne săturăm niciodată de anumite feluri de mâncare, iar coastele fac parte din aceste preferințe. Ele sunt în topul mâncărurilor la care fiica mea nu zice niciodată nu, nici măcar atunci când e sătulă.
Am niște locuri speciale, de încredere, de unde aleg coastele de porc. Mă uit întotdeauna la culoarea cărnii care trebuie să fie rozalie (nu foarte închisă la culoare) pentru că atunci poți fi sigur că iei o carne fragedă și mă mai uit la cantitatea de carne și grăsime pe care o au, să fie echilibrată, nici prea multă grăsime, nici deloc, căci grăsimea este importantă pentru savoare.
Ce aveți nevoie pentru o porție de coaste?
- 1 kilogram de coaste
- sare și piper
- ulei de măsline
- două crenguțe rozmarin
- 5 linguri sos de soia
- 5 linguri miere
Pregătirea coastelor
Spălați întotdeauna carnea foarte bine sub jet de apă rece. Stergeți cu un prosop de hârtie, tamponând ușor, tăiați coastele lăsând 2 coaste în fiecare bucată și așezați bucățile într-un bol mai mare. Amestecați într-un vas sarea cu piperul tricolor măcinat (dacă nu aveți, puteți folosi doar piper negru însă cele 3 tipuri de piper-roz, verde, negru- se completează foarte foarte bine în această rețetă) și presărați cu generozitate amestecul pe toată suprafața coastelor.
Adăugați uleiul de măsline, rozmarinul tocat foarte mărunt și zdrobit puțîn într-un mojar pentru a elibera uleiul pe care îl conține, adăugați sosul de soia și mierea, masând fiecare bucată de coaste și asigurați-va că această marinată a ajuns pe fiecare părticică de carne. Lăsăți bolul la frigider în funcție de cât timp aveți, 30 de minute sau chiar peste noapte dacă va permite timpul și doriți că aromele să pătrundă carnea cât mai mult.
Gătitul coastelor
Scoateți coastele de la frigider și lăsați-le 30 de minute la temperatura camerei. Între timp încingeți cuptorul la 180 de grade. Așezați-le într-o tavă în care ați stropit puțin ulei, punându-le cu carnea în jos. Adăugați deasupra lor sosul rămas în bol, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați-le o oră la cuptor. După o oră îndepărtați folia de aluminiu, întoarceți carnea cu partea cărnoasă în sus și ungeti-o cu ajutorul unei pensule, folosind sosul din tavă. Acoperiți din nou cu folia și mai lăsați după caz încă 30-40 de minute la cuptor.
Cu 10 minute înainte de a fi gata, îndepărtați folia de aluminiu și creșteți temperatura la 200 de grade pentru crusta finală.