Cine nu iubește plăcinta cu mere, în aproape orice fel preparat, cu măr să fie? Cum aveam niște mere care stăteau plictisite prin bucătărie si cum parcă aveam chef să mă relaxez putin prin bucătărie, am luat merele plictisite, le-am curățat merele si am pregătit un crumble cu mere, ușor, rapid și delicios.
Ingredientele de mai jos sunt pentru două porții.
Ingrediente pentru aluat:
- 150 grame făină
- 40 gr unt
- 1 lingură smântână
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- ½ plic praf de copt
- 1 gălbenuș de ou
- 1 vf de sare
Ingrediente pentru crumble
- 50 de grame unt
- 100 grame făină
- 100 grame pesmet
- 50 grame zahăr
Ingrediente pentru umplutură
- 6 mere
- scorțișoară
Mod de preparare aluat
Începe cu aluatul care se face foarte rapid și ușor. Am pus toate ingredientele într-un vas și le-am amestecat, până când am obținut un aluat lipicios. După ce termin de frământat prefer să îl las puțin la rece, înainte să îl pun în forma de copt.
Mod de preparare crumble
Și aici lucrurile sunt destul de simple. Am amestecat zahărul cu pesmetul și cu făina. La final am pus untul și am amestecat până când am obținut un aluat sfărâmicios, nelegat. Acest aluat îl presar peste măr înainte să pun vasul la cuptor.
Mod de preparare compoziție
Am folosit pentru cele două porții 6 mere medii, pe care am ales să le rad și apoi să le storc de suc. Ele merg foarte bine și tăiate cubulețe, asta în funcție cum preferi. Am presărat scorțișoară și asta a fost tot.
Preparare finală
Am scos aluatul din frigider și l-am întins cu mâna în cele două vase pentru cuptor. Am adăugat apoi mărul și peste aluatul sfărâmicios.
La final de tot am pus și fulgi de migdale pentru decor. Am încălzit cuptorul la 200 de grade și am pus vasele la cuptor, pentru 30-40 de minute, cât mai aproape de baza cuptorului.
Prefer să mananc crumble-ul când este fierbinte, cu o lingură de înghețată lângă, dar poate fi servit și după ce se răcește.
Imposibil sa nu ramai cu un zambet nostalgic dupa ce te bucuri de acest deliciu.