“Care este cel mai simplu, mai rapid și “wow” tort, pe care îl pot face pentru prietenii tai?” La asta mă gândeam astăzi pe drumul spre casă, după o vizită la micul dejun la niște prieteni, cu care ne-am înțeles ca după masă, sa ne intoarca vizita la piscină și la un prânz târziu. Dacă felul principal îl rezolvam ușor cu niște sarmale în varză murată, la desert încă căutăm idei.
După tortul cu două feluri de mousse, primit că o provocare de la fiica mea, m-am gândit să fac un tort așa cum vreau eu. Și am ales să fac un tort cu mascarpone și cu pere, un tort ușor de vară. Un alt avantaj al acestui tort este și faptul că se face repede și destul de ușor.
Ingrediente tort (pentru 10-12 porții)
Pentru blat:
- 4 ouă
- 6 linguri zahăr
- 150 de grame făină
- 1/2 pliculeț praf de copt
- un vârf sare
- pliculeț zahăr vanilat
Pentru sirop:
- o lămâie
- o esență vanilie
- două linguri miere
- 200 ml apă
Pentru crema:
- 500 gr mascaropone
- 400 ml frișcă
- 4 pere medii foarte coapte
Mod de preparare tort (60 de minute)
Blatul
Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri. Cu ajutorul unui tel, bate albușurile cu un praf de sare, până se întăresc și telul lasă urme în el. Adaugă apoi zahărul, zahărul vanilat. La final pune gălbenușurile și continuă să amesteci.
Înainte să adaugi făina, scoate telul și adaug-o treptat, amestecând cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri, astfel încât aerul să se păstreze în blat. Toarnă blatul într-o tavă cu fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptor 30 de minute, la o temperatură de 180 de grade.
Siropul
Eu am decis să fac siropul amestecând sucul de la o lămâie, vanilia, mierea și apa. Poți folosi și suc natural de portocale sau de pere.
Crema
- 500 gr mascaropone
- 400 ml frișcă
- 4 pere medii foarte coapte
Spală perele și taie-le cubulețe. Bate apoi frișca cu ajutorul unui robot sau tel. Într-un bol pune mascarpone, pe care îl amesteci cu frișcă (treptat lingură cu lingură). Apoi adaugă și perele.
Blatul se însiropează cu siropul format și peste el se adaugă crema. La final l-am lăsat la răcit aproximativ 3-4 ore.
Asta a fost tot…poftă mare!