Tortul acesta are o poveste a lui. Prima care a cerut un tort a fost ca de obicei, fiica-mea, care își dorea un tort de Sfânta Maria. Apoi m-am gandit sa incerc ceva nou, “trendy”, adica “mai raw”.
M-am tot gândit cum să îl fac, ce ingrediente să combin pentru a răspunde provocărilor. Prima dată, m-am gândit să îl fac cu un mousse de vanilie. Știam că vanilia îi place foarte mult Karei, așa că inițial mi s-a părut alegerea perfectă.
Apoi m-am gândit că voi folosi ouă de casă, că voi face și un mousse the ciocolată și atunci mi s-a părut că nu prea merg culorile, așa că am schimbat rețeta. Astfel am ajuns să fac un tort cu două tipuri de mousse: ciocolată și cocos, alături de un strat de zmeură.
Ingrediente (pentru un tort de 8-10 porții)
Blat:
- 200 grame biscuiți digestivi de ovăz
- 100 grame smochine uscate
- 50 grame unt
- 3 linguri cacao
Mousse-ul de ciocolată:
- 100 ml smântână lichidă
- 500 grame mascarpone
- 200 grame ciocolată Milka cu lapte
- 200 ml frișcă bătută
Mousse-ul de cocos:
- 250 de grame mascarpone
- 3 linguri ulei cocos
- 80 grame fulgi cocos
- 200 ml frișcă bătută
- 1/2 plic gelatină
Decor
- zmeură 400 gr
- un pliculeț gelatină
Mod de prepare:
Tortul acesta se face într-o zi, pentru a fi mâncat a două zi. Eu am făcut prima dată blatul, apoi mousse-ul de ciocolată, urmat de cel de cocoș iar a două zi am făcut stratul de fructe cu gelatină de dimineață și l-am servit după prânz.
Pentru blat:
Am măcinat cu ajutorul unui blender smochinele. Peste am adăugat biscutii digestivi, pe care i-am rupt în bucăți mai mici pentru a întră în blender și i-am mărunțit și pe ei. Am scos compoziția din blender și am adăugat untul și cacaoa și am amestecat ușor cu mâna.
Am pus compoziția într-o tavă de tort, tapetata cu hârtie de copt și am presat aluatul cu ajutorul unui pahar. Aluatul se pune minim 4 ore în în frigider pentru a se întări. Eu l-am pus 30 de minute în congelator și apoi în frigider.
Pentru mousse-ul de ciocolată:
Am început mousse-ul de ciocolată prin a topi ciocolată Milka în smântâna lichidă pe foc, fie în baine marine, fie într-o oală de fiert lapte cu fund dublu. Apoi, compoziția obținută, răcită, am amestecat-o cu 500 de grame de mascarpone, pe rând, lingură cu lingură. La final am adăugat treptat și frișca bătută.
Am turnat mousse-ul de ciocolată peste blatul de tort și l-am lăsat la frigider minim 4 ore.
Pentru mousse-ul de cocos
Am amestecat mascaropone cu uleiul de cocos și cu fulgii de cocos. După ce am obținut o compoziție omogenă, am început să adaug treptat frișcă bătută. L-am turnat în tava de tort peste mousse-ul de ciocolată și l-am lăsat la frigider peste noapte.
Pentru stratul superior:
A două zi dimineață, am pregătit stratul superior. 400 de grame de zmeură, “proaspăt culeasă din piață” și un plic de gelatină, au creat ultima parte a acestui tort. Am zdrobit zmeura ușor și nu foarte mărunt, o puteți pune și întreagă de asemenea, eu am ales să o zdrobesc pentru a potența aroma ei.
Am făcut gelatină și jumătate din ea am turnat-o peste zmeură zdrobită, apoi am întins-o peste tort. Restul de gelatină l-am pus peste stratul de zmeură întins pentru un luciu final.
Am lăsat tortul în frigider până la masa de prânz, când fiica mea a decis să se joace puțin cu niște frișca rămasă. A ieșit unul dintre cele mai bune torturi făcute de mine anul acesta. Mai jos poți vedea și rețeta video, pas cu pas.
Spor la gătit!