Paella este unul dintre felurile de mâncare, cu care îmi place să mă răsfăț atunci când merg în Spania. Deși este o rețetă care în varianta originală se gătește cu, carne de pui sau carne de iepure, mie îmi place cel mai mult cea cu fructe de mare.
Paella se face în aproximativ 60 de minute și pe lângă ingrediente, ai nevoie pentru gătit de un wok, o tigaie normală sau o cratiță de minim 3,5 l. Ingredientele de mai jos au ajuns pentru aproximativ 8 porții.
Cu ce gătești o paella?
- 500 grame de orez pentru rissoto
- O mâna de scoici
- 2 calamari mari sau 4 mai mici
- 1/2 kg mini creveți
- o ceapă medie
- 4 căței de usturoi
- 5 linguri de ulei de măsline
- 1/2 ardei alb și 1/2 ardei roșu
- coriandru, sau dacă nu găsești câteva fire de pătrunjel
- 100 grame de salam chorizo
- oregano, busuioc proaspăt sau amestec de ierburi italiene
- un cubuleț de unt
- 1 l de supă de pui fie făcută proaspăt, fie din cuburi
- 50 ml de vin
- 1/2 lămâie
Cum se gătește o paella?
Pasul 1: În uleiul încins, se călesc creveții și calamarii, câteva minute până se rumenesc. Apoi se scot și se pun într-un vas separat.
Pasul 2. Pe rând se călesc apoi foarte puțin: usturoiul, ceapa, ardeii și chorizo.
Pasul 3. Peste toate acestea se adaugă orezul, orez care se călește până devine ușor lucios. Adaugă apoi treptat supa. La început puțin câte puțin și apoi completează treptat. Apoi se adaugă și scoicile și se pune un capac peste wok. Se lasă la fiert sub capac, pentru aproximativ 16-18 minute (vezi recomandarea de timp pe punga de orez)
Pasul 4. Se adaugă vinul și sucul de lămâie.
Pasul 5. Pune ierburile aromatice, cubul de unt și mai lasă la fiert încă 2-3 minute. Dacă folosești ierburi proaspete însă, acestea se adaugă la final după ce ai stins focul.
Pasul 6. Cel mai important pas, este cel în care te așezi la masă și savurezi acest preparat gustos
Poftă mare!