DanaCiurariu_kitchen
  • Ce imi place sa gatesc
    • Desert
    • Retete cu carne
    • Paine
    • Fara Carne
  • Contact
  • Despre mine

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Desert

Dulceață de căpșuni, reteța Gerdei

ByDana Ciurariu
on June 4, 2018April 20, 2020
307
0

Acum două veri, când bicicleam prin Viscri, am cunoscut-o pe Gerda, o minunată doamnă din acest sat, doamnă care face o dulceață demențială. Am cumpărat atunci câteva borcane și discutând cu ea, mi-a povestit modul în care ea prepară această rețetă.

În weekend am cumpărat fructe de sezon de la piață: cireșe, vișine și căpșuni. Căpșuni am luat cam multe și astfel am rămas cu un kilogram de căpșuni a doua zi. Acestea riscau să se strice dacă le mai lăsam, așa că m-am gândit ce aș putea face cu ele.

Prima opțiune a fost o înghețată, dar congelatorul este cam încărcat în această perioadă, cu diverse alte produse. A două opțiune a fost să fac pentru prima dată în 2018, o dulceață de căpșuni, după rețeta Gerdei.

Secretul unei dulceți, cum spunea Gerda constă în două lucruri: cratița în care fierbi dulceața și de cantitatea pe care o pui la fiert.

Primul secret legat de cratiță este acela că aceasta trebuie să fie una cât mai lată, cu o margine cât mai largă. Al doilea secret, este cel legat de cantitatea pe care o pui la fiert. Nu pune mai mult de 1 kg o dată la fiert, în acest fel dulceața fierbe mai repede și apa din fructe se evaporă mai repede.

M-am luat cu poveștile în loc să va spun cum am făcut dulceața. Am curățat și spălat căpșunile. Într-o cratiță lată, am pus căpșunile întregi și 100 de grame de zahăr. Am pus cratița pe foc, un foc rapid, pentru aproximativ 30-40 de minute, până când dulceața începe să se lege.

Pentru a verifica dacă compoziția devine suficient de consistentă, gelationoasă, ia o lingură și pune-o într-un bol, să se răcească. Gust-o apoi și dacă îți place dulceața să fie mai lichidă, oprește-o după 30 de minute, iar dacă vrei să fie mai consistentă, las-o pe foc 40 de minute.

Fiind prima dulceață noi am folosit-o în zilele următoare pe diverse deserturi, unul dintre ele îl veți vedea și pe blog. Dar în mod normal, după ce se răcește, pun dulceața într-un borcan pentru a o consumă pe parcursul anului, aceasta fiind preferata fiicei mele care imi cere mereu sa i-o fac proaspata ori de cate ori vede capsuni proaspeti.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Share:
Tags: capsuni, dulceata de capsuni, reteta
Preview Post

Pui cu ierburi a la Jamie Oliver

Next Post

Ardei sau dovlecei umpluți cu cușcuș și carne

You may also like

post-image
Desert

Un altfel de tort de mere cu mascarpone și caramel sărat

ByDana Ciurariu
on October 7, 2018April 20, 2020
311
0
post-image
Desert

Clătite din fulgi de ovăz, cu aromă de banane

ByDana Ciurariu
on November 26, 2017December 30, 2017
350
0
post-image
Desert

Orez cu lapte de cocos bio și mango direct din Thailanda

ByDana Ciurariu
on December 12, 2017December 30, 2017
430
2
Desert

Tarta de caise

ByDana Ciurariu
on August 15, 2017August 16, 2017
311
0
Sambata am cumparat de la Obor un kilogram de caise, care erau atat de coapte incat jumate din ele s-au facut piure pana acasa:)....
Read more

Most Views

Scorpie de mare la cuptor, cu o altfel de garnitură

Comments
1410

Rândunică de mare la cuptor

Comments
1338

Spanac cu sos de lapte si smantana

Comments
1225

Ficat de curcan în sos de vin

Comments
1083

Risotto cu ciuperci si Parmesan, servit cu creveti Tiger

Comments
923
img

Despre mine

In timpul meu liber am cateva pasiuni pe care iubesc sa mi le hranesc. Una dintre ele este bucataria, locul meu de joaca, unde zambesc mult atunci cand combin ingrediente si prepar retete minunate pentru noi. Dana

Home in my kitchen

Home in my kitchen
Load More…Follow on Instagram
@ All Right Reserved 2021 Goody Theme