Unul dintre deserturile mele preferate din timpul verii este tortul cu mere și cremă de zahăr ars. Este un desert răcoros, care merge atât pentru o zi de naștere, cât și pentru o zi, în care vrei să îți răsfeți prietenii și familia.
Pentru această rețetă ai nevoie de 200 de grame de zahăr, zahăr care se caramelizează în tava în care vei coace tortul ulterior. Ai nevoie de un kilogram de mere, care se curată și se taie: fie in jumătăți, fie felii mai groase, după cum preferi. Adaugă merele cu fața în jos în tavă, în caramelul format prin topirea zahărului.
Crema de zahăr ars
Separat amestecă 4 ouă cu 8 linguri de zahăr, două plicuri de zahăr vanilat și 500 de ml de lapte. Amestecă cu ajutorul unui mixer oule cu zahărul întâi și apoi adaugă pe rând laptele.
Compoziția obținută se toarnă peste merele puse în caramel și se pune la cuptor, la 200 de grade, cam 20 de minute. Când s-a format o pojghița se adaugă și blatul de pandișpan.
Blatul de pandișpan
Blatul se face cu 6 ouă, separate gălbenușurile de albușuri. Pentru blat ai nevoie de 10 linguri de zahăr, 12 linguri de făină, ½ praf de copt și două pliculețe de zahăr vanilat. Freacă zahărul vanilat, cu zahărul și cu gălbenușurile până se fac spumă. Albușurile se bat separat cu un praf de sare, până se omogenizează și în ele rămâne formă de la tel. Adaugă spuma de gălbenușuri frecate cu zahărul și zahărul vanilat.
Scote telul și cu o spatulă încorporează făina și j1/2 pliculeț de praf de copt. Compozitia se adaugă peste crema de zahăr ars în tavă și se pune din nou la copt cam 40-50 de minute la 200 de grade. Se lasă la răcit în tavă.
După ce se răcește, se răstoarnă și se ornează cu frișcă (cam un kilogram de frișcă am folosit eu).