Weekend-ul trecut am fost la munte la Fundata. La micul dejun, duminică dimineața, ne-au întrebat cei de la pensiune, dacă vrem la prânz prăjitură cu măr, pentru a o face proaspătă . Am zis “daaa” clar și toată dimineața salivam cu gândul la o prăjitură de mere, făcută în casă cu aluat fraged.
Și pentru că socoteală de acasă nu se potrivește cu cea din târg, când prăjitură a fost servită, mare a fost surpriza să primesc o prăjitură cu măr, cu glazură de ciocolată deasupra, cu ceva foi de aluat, cel mai probabil luate din comerț. Am plecat dezamăgită de la munte cu gândul la o prăjitură adevărată cu mere.
Pe drumul spre casă m-am oprit la magazin și am cumpărat ceea ce aveam nevoie pentru rețetă. O prăjitură cu aluat fraged, de post, că tot am intrat în post, rețetă al cărui cost cu ingredientele este de aproximativ 10 lei.
Ingredientele pentru această rețetă sunt:
- 250 de grame de făină
- 100 de ml de apă
- 100 de ml de ulei
- 1/2 linguriță de sare
- 1 esență de vanilie
- 3-4 lingurițe de zahăr
- scorțișoară
- 1,5 kilograme de mere
- 1 vârf de cuțit praf de copt stins cu zeamă de lămâie
- griș
Compoziția
Am curățat un kilogram și jumătate de mere pentru aceasta rețetă. În funcție de cât de mare este tava, de cât de mult măr vrei să pui în prăjitură, această cantitate se poate schimba. Am stors merele de suc și le-am amestecat cu scorțișoară. Foarte important merele nu le-am călit, le-am pus direct în tavă la cuptor.
Modul de preparare al aluatului
Într-un vas toarnă uleiul și adaugă apoi esența de vanilie. Pune o jumătate de linguriță de sare și 4 lingurițe de zahăr. Apoi cerne 250 de grame de făină, urmată de apă. Începe să frămânți aluatul în vas pentru câteva minute.
Scoate apoi aluatul din bol și întinde-l pe masa de lucru. Frământă în continuare aluatul până când acesta se omogenizează. Fă apoi o mică gaură în el și pune acolo praf de copt (un vârf de cuțit) stins cu zeamă de lămâie. Adaugă praful de copt, pentru că aluatul să crească puțin mai mult.
Continuă să îl frămânți pentru încă câteva minute. Când ai obținut un aluat închegat, taie-l în două bucăți egale. Ia prima bucată, stropește-o cu ulei și începe să o întinzi cu ajutorul unui sucitor. Nouă ne place ca aluatul să fie cat mai subțire, așa că l-am subțiat cât am putut eu de mult (vezi video).
Așează prima foaie în tava în care vei pune prăjitura la cuptor și presară un strat subțire de griș. Grișul are rolul de a absorbi umezeala din mere. Repetă apoi procedura pentru a două foaie.
Întinde mărul uniform peste prima foaie, și apasă-l ușor astfel încât să nu rămână aer. Pune din nou un strat de scorțișoară și unul de griș Așează ușor și a doua foaie de aluat și asigură-te că acoperi uniform cu aluatul întreaga tavă. Cu ajutorul unei furculițe înțeapă plăcinta, pentru a lasă aerul să iasă în timpul coacerii. Astfel plăcinta nu se va umfla, iar aburul va ieși din plăcintă.
Deasupra, mai mult pentru aspectul final am adăugat și o mâna de zahăr brun de cocos.
Am pus tava la cuptor, 50 de minute la 200 de grade și ultimele 10 minute la 220 de grade pentru a se rumeni.
Am lăsat-o puțin la răcit și apoi am sărit cu toți pe ea. Eu și cu Kara o preferăm cu puțin zahăr pudră dar poti sa o lasi si simpla, este la fel de atragatoare si delicioasa.
Weekend frumos!