Nu am întâlnit pe cineva căruia să nu îi placă plăcintele. Plăcintă cu mere, plăcintă cu varză, cu brânză indiferent de formă, plăcintele mă duc tot timpul cu gândul la copilărie. Zilele acestea, am avut niște prieteni în vizită și m-am gândit să îi răsfăț cu niște plăcinte cu brânză și cu mărar, făcute în tigaie.
Ca la orice preparat cu aluat, la care folosesc drojdia, încep prin a pune drojdia la dospit. Am amestecat-o cu zahărul, apoi am stins-o cu apă și am lăsat-o pentru 10-15 minute la dospit.
După ce a dospit, am așeazat-o în bolul în care am pus făină și am început să frământ. Treptat am adăugat restul de apă. Când aluatul a început să se lege, am adăugat uleiul și ulterior sarea. Aluatul l-am frământat până a devenit ușor elastic. Nu este deloc un aluat pretențios, dacă nu ai reușit să obții un aluat elastic din prima, adaugă făină dacă este prea moale sau apă dacă este prea solid.
Am acoperit vasul cu un prosop și l-am lăsat la dospit, minim 90 de minute, până când aluatul crește.
Umplutură
În timpul în care aluatul a stat la dospit, m-am ocupat de umplutură. Am folosit 200 grame de telemea de vacă rasă, un ou și mărar după gust. Le-am amestecat pe toate și am așteptat că aluatul să dospească.
Când aluatul a fost gata, am luat o bilă de aluat, de dimensiunea unui ou de gașcă, în mâna. Am pus făină pe masă de lucru și am început să întind ușor cu ajutorul unui sucitor. Când aluatul este întins, am pus o linguriță de brânză în mijlocul lui.
Cu mâna am început ușor să strâng aluatul că o pungă, rotind capătul, astfel încât aluatul să cuprindă întreagă brânză. Am întors bila cu capul în jos și am întins-o subțire, cu ajutorul unui sucitor.
Am încins, pe un foc mediu, o tigaie pe care am uns-o cu foarte puțin ulei. Când uleiul este suficient de încins, am pus aluatul. Când plăcinta s-a rumenit pe o parte, am întors-o pe cealaltă parte. Repetă procedeul pentru restul de plăcinte.
Noi le-am terminat pe toate cât erau calde, lucru care sunt convins că vi se va întâmplă și vouă, mai ales dacă aveți prieteni în vizită. Sunt atât de gustoase și sățioase, merg excelent pentru o seară de weekend în casă.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 de grame făînă albă
- 300 de ml de apă călduță
- 1/2 cubuleț de drojdie
- 50 ml de ulei
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare