M-am gândit să vă arăt și vouă cum a ieșit prima mea focaccia. Îmi place să gătesc pâine de diverse feluri dar până acum, nu am gătit o focaccia, deși îmi place mult această pâine tradițională italiană, care poate fi făcută în foarte multe combinații: simplă, cu parmesan, cu parmesan și usturoi, cu usturoi, cu măsline, cu roșii uscate, cu brânză etc.
Eu sunt foarte fericită cu prima mea focaccia, am obținut un aluat moale și pufos iar combinația cu rozmarin mi-a plăcut mult.
Pentru aluat am folosit: 500 de grame de făină albă, 300 de ml de apă, două linguri de zahăr, 1/2 de cub de drojdie proaspătă, 4 linguri de ulei de măsline, rozmarin și o lingură de sare. Am dizolvat drojdia în apă și zahăr și a o lasă 10 minute la dospit.
Am așezat făina în vasul robotului meu de bucătărie KitchenAid, în care am făcut un culcuș și în care am așezat drojdia dospită. Am pornit robotul să amestece și apoi pe rând am adăugat apa călduță, uleiul de măsline și la final sarea.
Când aluatul a devenit omogen, am luat un vas de sticlă, pe care l-am uns cu ulei de masline și în el am așezat aluatul. L-am acoperit cu un prosop de bucătărie și l-am lăsat la căldură, să crească timp de 60 de minute. Am tapetat apoi o tavă cu hârtie de copt, am uns-o cu ulei și am pus aluatul în ea. L-am întins cu mâna în toată tava și l-am apăsat ușor cu degetele (vezi video). Am adăugat ulei de măsline și am presărat rozmarin tăiat mărunt.
Înainte de a pune tava în cuptor, am stropit aluatul cu apă călduță pentru a nu se întări, iar apoi l-am pus în cuptor, timp de 30 de minute, la o temperatură de 180 grade C. După cele 30 de minute, am crescut temperatura la 200 de grade, am stropit-o din nou cu apă și am mai lăsat-o încă 20 de minute pentru a se rumeni.
Acum după prima mea experiență în a face focaccia, cred că o voi face în fiecare săptămână, ceea ce mi se pare fascinant este că de fiecare dată o pot face cu ce aromă îmi doresc.