DanaCiurariu_kitchen
  • Ce imi place sa gatesc
    • Desert
    • Retete cu carne
    • Paine
    • Fara Carne
  • Contact
  • Despre mine

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Desert

Cozonacul de Crăciun cu lapte condensat

ByDana Ciurariu
on December 25, 2017February 27, 2018
475
0

Sunt câteva lucruri, fără de care nu îmi pot imagina Crăciunul în România: bradul de Crăciun, colindele, mirosul de sarmale și nu în ultimul rând, aroma cozonacilor cu nucă în cuptor.  Și pentru că nu sunt multe lucruri de spus, vă las cu rețeta mea de cozonac pentru Crăciun.

IMG_9362

 

Ce am folosit?

  • 500 gr. de făină
  • 100 ml. de lapte condensat
  • 400 ml. de lapte de vacă
  • 200 gr. unt
  • 4 gălbenușuri
  • 1 pliculeț de drojdie
  • 1 praf de sare
  • 1 lg. de ulei de floarea soarelui
  • 1 esență de rom
  • 1 esență de vanilie
  • 200 gr. de zahăr
  • coajă de la o lămâie și de la o portocală

Pentru umplutură:

  • 4 albușuri
  • 200-300 gr de nuca
  • 3-4 linguri de cacao
  • 1-2 esențe de rom
  • 100 de grame de zahăr

Am încălzit pe foc laptele, pe care l-am amestecat cu zahărul. După ce zahărul s-a topit, am adăugat untul, pe care l-am lăsat să se topească în lapte. Când untul s-a topit, l-am lăsat să se răcească.

Drojdia am dizolvat-o în lapte călduț cu o linguriță de zahăr, pentru că zahărul potențiază fermentarea drojdiei ( am lăsat-o aprox. 10 minute).În făină am așezat praful de sare, și am făcut un cuib în care am pus drojdia dizolvată în lapte. Treptat, am adăugat siropul format din lapte, untul topit și  zahărul. Am pus și laptele condensat, gălbenușurile și lingura de ulei urmate de coajă de lămâie, portocală și esențele de vanilie și rom.

Folosindu-mă de ajutorul meu în bucătărie, robotul Kitchen Aid , am amestecat compoziția, până când se formează un aluat elastic. Aluatul obținut l-am pus la la dospit pentru 2 ore,  într-un vas acoperit cu un prosop.

Între timp am pregătit umplutura:

  • albușurile le-am bătut spumă, am adăugat zahărul peste ele și le-am bătut în continuare.
  • cu ajutorul unei spatule am încorporat nuca treptat.
  • apoi am cernut cacaoa și la final am pus și esență de rom.
  • s-a format o compoziție destul de groasă cu care voi umple cozonacul.

După ce aluatul a dospit, l-am împărțit în două părți egale. Am întins fiecare aluat și apoi am adăugat umplutura, pe care am întins-o uniform. Am rulat aluatul și la final l-am răsucit de vreo 2-3 pentru a-i oferi o formă frumoasă cozonacului.

IMG_9338

Am asezat cozonacii în tava tapetată cu hârtie de copt, unde i-am mai lăsat să dospească pentru încă 90 de minute. Înainte de a îi pune în cuptor, am uns cei doi cozonaci cu o compoziție formată dintr-un ou bătut și amestecat cu o lingură de lapte de vacă. L-am pus în cuptor, la 200 de grade, cam 50 de minute și încă 30 de minute la 190 de grade.

Craciun Fericit!

 

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Share:
Tags: cozonac, cozonac cu nuca, Craciun
Preview Post

Prăjitură Toska - rețeta video (featuring Kara)

Next Post

Branză de capră în foietaj, sos pesto și trufe

You may also like

post-image
Desert

Tort cu gutui și mascarpone, momentul de răsfăț al toamnei

ByDana Ciurariu
on November 26, 2017December 30, 2017
362
0
post-image
Desert

Dulceață de căpșuni, reteța Gerdei

ByDana Ciurariu
on June 4, 2018April 20, 2020
306
0
post-image
Desert

Pere în pijamale (fără zahăr)

ByDana Ciurariu
on January 24, 2018April 20, 2020
292
0
post-image
Desert

Tort de ciocolata si nuci de Macadamia

ByDana Ciurariu
on September 20, 2017December 30, 2017
267
0

Most Views

Scorpie de mare la cuptor, cu o altfel de garnitură

Comments
1409

Rândunică de mare la cuptor

Comments
1336

Spanac cu sos de lapte si smantana

Comments
1223

Ficat de curcan în sos de vin

Comments
1081

Risotto cu ciuperci si Parmesan, servit cu creveti Tiger

Comments
921
img

Despre mine

In timpul meu liber am cateva pasiuni pe care iubesc sa mi le hranesc. Una dintre ele este bucataria, locul meu de joaca, unde zambesc mult atunci cand combin ingrediente si prepar retete minunate pentru noi. Dana

Home in my kitchen

Home in my kitchen
Load More…Follow on Instagram
@ All Right Reserved 2021 Goody Theme