DanaCiurariu_kitchen
  • Ce imi place sa gatesc
    • Desert
    • Retete cu carne
    • Paine
    • Fara Carne
  • Contact
  • Despre mine

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Paine

Niste pită grecească

ByDana Ciurariu
on December 7, 2017December 30, 2017
326
0

Pita din bucătăria grecească, mai ales mâncată în satele lor, este una dintre plăcerile mele atunci când vizitez Grecia. Și pentru că mi-am adus aminte de cartea de bucate (singură pe care am cumpărat-o vreodată) luată vara aceasta din Creta, am zis că e un moment bun să fac o încercare, să fac pita grecească.

Ingrediente pentru 8 lipii:

  • 240 ml de apă caldă
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 300-370 grame de faină
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 lingurițe ulei de masline

Aluatul se face la fel ca cel de pâine, așa că amestecă apă călduță cu drojdia într-un bol mai mare și lasă că drojdia să se dizolve.  Apoi pune 300g făină într-un bol mare și păstrează restul pentru atunci când vei frămanta.

Pune sarea, adaugă apă cu drojdie și uleiul de măsline. Amestecă totul bine, până când se formează un aluat lipicios. După care se trece la ultima etapă. Pentru aceasta pune făină pe suprafață de lucru și scoate aluatul.  Începe să frămânți aluatul, adăugând pe rând făină, până când aluatul nu se mai lipeste.

Lasă apoi aluatul să dospească, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop. După ce aluatul a crescut, scoate-l din bol și împarte-l în 8 părți egale, pe care să le întinzi cu sucitorul, până obții o formă perfectă de disc.

Încinge bine o tigaie de fontă, pe foc mediu spre mare, unge un pic tigaia cu ulei de măsline. Pune primul disc în tigaie și lasă-l, până observi că se formează la suprafață lui niște bule mai mici sau mai mari de aer. Întoarce-l și mai lasă-l 1-2 minute pe partea cealaltă, iar apoi mai întoarce-l o dată și mai lasă 1-2 minute pe foc.

Daca nu vreți să faceți toate cele 8 porții, partea bună este că aluatul poate fi pus la frigider și folosit atunci când ai nevoie de el, timp de o săptămână. În aluat se pot pune busuioc uscat, chimen, cimbru uscat sau alte ierburi aromatice direct în aluat.

Kali orexi!

IMG_8949

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Share:
Preview Post

Vinete umplute cu branză

Next Post

Ruladă din făină de migdale cu mascarpone și cocos

You may also like

post-image
Paine

Chifle proaspete facute in casa

ByDana Ciurariu
on October 10, 2017December 30, 2017
417
0
post-image
Paine

Chifle făcute în casă cu lapte și unt

ByDana Ciurariu
on January 17, 2018January 14, 2018
861
0
post-image
Paine

Ciabatta cu rosii uscate

ByDana Ciurariu
on August 21, 2017December 30, 2017
386
0
post-image
Paine

Franzela franțuzească

ByDana Ciurariu
on May 24, 2018May 25, 2018
360
0

Most Views

Scorpie de mare la cuptor, cu o altfel de garnitură

Comments
1409

Rândunică de mare la cuptor

Comments
1337

Spanac cu sos de lapte si smantana

Comments
1224

Ficat de curcan în sos de vin

Comments
1082

Risotto cu ciuperci si Parmesan, servit cu creveti Tiger

Comments
923
img

Despre mine

In timpul meu liber am cateva pasiuni pe care iubesc sa mi le hranesc. Una dintre ele este bucataria, locul meu de joaca, unde zambesc mult atunci cand combin ingrediente si prepar retete minunate pentru noi. Dana

Home in my kitchen

Home in my kitchen
Load More…Follow on Instagram
@ All Right Reserved 2021 Goody Theme