Pita din bucătăria grecească, mai ales mâncată în satele lor, este una dintre plăcerile mele atunci când vizitez Grecia. Și pentru că mi-am adus aminte de cartea de bucate (singură pe care am cumpărat-o vreodată) luată vara aceasta din Creta, am zis că e un moment bun să fac o încercare, să fac pita grecească.
Ingrediente pentru 8 lipii:
- 240 ml de apă caldă
- 2 lingurițe de drojdie uscată
- 300-370 grame de faină
- 2 lingurițe de sare
- 2 lingurițe ulei de masline
Aluatul se face la fel ca cel de pâine, așa că amestecă apă călduță cu drojdia într-un bol mai mare și lasă că drojdia să se dizolve. Apoi pune 300g făină într-un bol mare și păstrează restul pentru atunci când vei frămanta.
Pune sarea, adaugă apă cu drojdie și uleiul de măsline. Amestecă totul bine, până când se formează un aluat lipicios. După care se trece la ultima etapă. Pentru aceasta pune făină pe suprafață de lucru și scoate aluatul. Începe să frămânți aluatul, adăugând pe rând făină, până când aluatul nu se mai lipeste.
Lasă apoi aluatul să dospească, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop. După ce aluatul a crescut, scoate-l din bol și împarte-l în 8 părți egale, pe care să le întinzi cu sucitorul, până obții o formă perfectă de disc.
Încinge bine o tigaie de fontă, pe foc mediu spre mare, unge un pic tigaia cu ulei de măsline. Pune primul disc în tigaie și lasă-l, până observi că se formează la suprafață lui niște bule mai mici sau mai mari de aer. Întoarce-l și mai lasă-l 1-2 minute pe partea cealaltă, iar apoi mai întoarce-l o dată și mai lasă 1-2 minute pe foc.
Daca nu vreți să faceți toate cele 8 porții, partea bună este că aluatul poate fi pus la frigider și folosit atunci când ai nevoie de el, timp de o săptămână. În aluat se pot pune busuioc uscat, chimen, cimbru uscat sau alte ierburi aromatice direct în aluat.
Kali orexi!