Când pleci la piață de cele mai multe ori te întorci cu lucruri pe care nu le aveai pe lista de acasă. Acest lucru mie mi se întâmplă mereu, spre disperarea soțului:). Și în acest weekend, pe lângă lista de cumpărături, mi-au căzut în plasă și câteva gutui galbene cu o aromă puternică.
Ajunsă acasă, m-am gândit să le folosesc la un desert, așa că am făcut un tort de gutui caramelizate, decorat cu cremă de mascarpone și frișcă, un răsfăț care te face, să te lingi pe degete.
Ce am folosit:
- 2 gutui medii
- 5 ouă
- 10 linguri de zahăr sau 100 ml de sirop de agave
- O esență de vanilie
- ½ praf de copt
- 7 linguri de faină
- Scorțișoară 2 lingurite
- 100 grame de migdale
- 50 grame de pesmet
- 50 grame de zahăr de cocos
- 100 grame zahăr pentru caramel
- 250 ml de suc proaspăt de portocale
Am ales două gutui medii, pe care le-am spălat și apoi decojit. Le-am tăiat rondele groase de un deget. Am scobit miezul lor și am eliminat semințele. Am luat o tavă de tort rotundă, pe al cărei fund am pus o hârtie cerată. Pe hârtia cerată am așezat rondele de gutui, peste care am presărat scorțișoară. În pararel am luat cele 100 de grame de migdale, pe care după ce le-am tocat mărunt i le-am amestecat cu pesmet și zahăr de cocoș. Compoziția obținută am adăugat-o în mijlocul rondelelor. Peste acest strat am pus sirop de caramel realizat dintr-o 100 de grame de zahăr.
Am început apoi să lucrez la blat, unde m-am folosit din nou de “prietenul” meu Kitchen Aid ,pentru a bate blatul. Am bătut albușele, cu un vârf de lingură de sare, până când s-au transformat în spumă. Am pus siropul de agave, galbenușele și la final esență de vanilie. Am lăsat în continuare compoziția să se amestece. Am adăugat cele 7 linguri de făină și praful de copt și am amestecat cu o spatulă, pentru încorporarea mai bună a aluatului. Am turnat aluatul peste gutui și l-am pus la cuptor pentru 20 de minute, la o temperatură de 210 grade. După cele 20 de minute, am scăzut temperatura cuptorului la 190 de grade și l-am mai lăsat încă 30 de minute la copt.
Am scos blatul și l-am lăsat la răcit, după care l-am însiropat cu 200 ml suc proaspăt de portocale.
Dupa însiropare, eu am ales să îl ornez cu o cremă de mascarpone și frișcă.Pentru aceasta am folosit 250 de grame de mascarpone și 200 ml de frișcă lichidă, care se bat până se obține o cremî consistentă. La final am adăugat și o esență de vanilie după care am început să ornez tortul:). L-am lăsat apoi la rece pentru două ore, fiind gata apoi să fie servit.
Un răsfăț culinar de toamnă, oferit de combinația dintre aroma gutuilor, scorțișoară, gustul migdalelor și nu în ultimul rând, crema răcoroasă de mascarpone.