Tiramisu este una dintre prăjiturile care nu intră pe lista mea de deserturi preferate. Săptămâna aceasta însă, incercand sa o surprind pe fetita mea cu ceva bun, am sapat in retetele din mintea mea si mi-a venit aceasta reteta in minte.
Niciodată nu mi-a plăcut gustul de alcool în tiramisu, de aceea această rețetă nu conține deloc alcool și la pregătirea ei am folosit atât albușurile cât și gălbenușurile.
Ce am folosit?
- 5 ouă
- 400 gr pișcoturi
- 500 gr mascarpone
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 8 linguri zahăr
- 1/2 esență rom
- 500 ml cafea îndulcită
- 3 linguri cacao
Mod de preparare:
Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat separat, cu un praf de sare până când spuma se întărește. Adaugă patru linguri de zahăr și continuă să amesteci.
Freacă gălbenușurile cu zahărul vanilat și restul de zahăr rămas până când devine spumă. Adaugă apoi treptat crema de mascarpone și continuă să amesteci până se încorporează. La final cu ajutorul unei linguri, adaugă treptat și spumă de albușuri și astfel vei obține o cremă foarte aerată.
Am făcut apoi o cafea normală la filtru, în care am pus romul și am turnat-o într-un vas mai lat. Pe rând am scufundat fiecare pișcot în cafea. Recent, am descperit ca in loc de cafea poti folosi un suc de portocale in care poti pune coaja rasa de portocale si e si mai apreciat de copii in acest fel.
Într-un vas de yena, am așezat un rând de pișcoturi înmuiate, peste care am turnat jumătate din crema pregătită. Am așezat apoi al doilea strat de pișcoturi, peste care am turnat crema rămasă. La final am presărat cacao, cu ajutorul unei site, pentru design-ul final.
Lasă-l apoi în frigider câteva ore cel puțin, înainte să îl servești. Cel mai indicat ar fi să îl lași de pe o zi pe alta, pentru că aromele din cremă să pătrundă bine în pișcoturi.
Nouă ne-a plăcut, suprinzător chiar și mie!