În cazul în care nu vrei să gătești porc după pesta porcină, sau nu îl mai ai :), o alternativă la masă de Crăciun poate fi curcanul. O tradiție mai degrabă americană decât românească pentru masă de Crăciun, dar care îți poate oferi un festin delicios.
Rețeta această îți oferă posibilitatea de a obține un curcan suculent și delicios. Și pentru acest lucru, nu merge doar să pui sare pe curcan și să îl pui la cuptor, ai nevoie de un pic mai multă tehnică (vezi mai jos).
Ingrediente:
- Un curcan (2,5-3 kg)- zilele acestea îl găsești la @Lidl
- O lămâie
- O portocală
- Cimbru
- Salvie
- Sare Maldon afumată
- Boia dulce
- 50 de gr. unt
- 3 căței usturoi
Pentru patul de legume:
- 1/2 mănunchi apio
- 2-3 ciuperci Oyster
- o ceapă roșie
- un morcov
- doi cartofi
Cum se prepară?
Eu am luat un curcan de 2.5-3 kg de la Lild, pretul lui fiind de 69 de lei. L-am spălat cu apă rece și apoi l-am șters cu ajutorul unui prosop. Am luat apoi un cuțit subțire, cu ajutorul căruia am desprins pielea de pe piept, pulpe și aripi, făcând astfel un fel de buzunar intre carne si piele.
Am tocat mărunt salvia și cimbrul, pe care le-am amestecat cu sarea și o parte din unt. Tot acest amestec am început să îl introduc sub pielea curcanului, masând ușor carnea. Usturoiul l-am tăiat feliuțe și l-am pus și pe el sub piele. Cu untul rămas am masat și pielea curcanului și peste am presărat boia dulce.
Am așezat curcanul într-o tavă mare pe un pat de legume tăiate. Am stropit cu ulei de măsline legumele și ;a final am pus rozmarin tocat mărunt și sare.
Am pus curcanul la cuptor aproximativ 2 ore, la o temperatură de 180 de grade. Se calculează cam 40 de minute pentru fiecare kilogram de curcan. Se acoperă curcanul fie cu o hârtie de copt, fie cu folie de aluminiu, pentru a se coace lent și a nu se rumeni prea tare. Cu 30 de minute înainte să fie gata se îndepărtează și se lasă la rumenit.
După ce l-am scos din cuptor, l-am lăsat încă 30 de minute să se domolească înainte să îl servim. Îl puteți servi cu garnitura preferată, eu vă asigur că va fi foarte suculent și o să va placă foarte mult.
Crăciun Fericit!