Dacă e marți seara este ”seara de pizza” în care de obicei ieșim la restaurantul din colț (Arezzo). Povestim sau ne jucăm mima și mâncăm o pizza italiană autentică și delicioasă, cu ingrediente de calitate care ne încânta papilele de fiecare dată. Uneori însă preferăm să rămânem acasă și ca să respectăm nealterată tradiția, fac eu o pizza la fel de autentică și delicioasă pentru că aleg ingrediente italiene de cea mai bună calitate.
E atât de ușor și rapid să faci o pizza delicioasă că nici nu simți când ai terminat de făcut cina. În plus poate să fie o activitate în care să îi implici pe toți membrii familiei și să faci din cină un eveniment în sine.
Ingrediente blat (rețeta este pt 3 pizza)
- 350 grame făină albă
- 1 linguriță sare
- 3 linguri ulei de măsline
- ½ pliculeț drojdie uscată
- 225 ml apă călduță
- ½ linguriță zahăr
- 300 g cascaval
- 200 g sos de rosii
- salam picant (chorizo)
- bresaola
- o mana de galbiori
- 200 g mozzarella
- 100 g bresaola
- busuioc si oregano proaspat sau uscat
Cum se prepară?
Luați un bol în care cerneți cele 350 g de făină, adăugați sarea și uleiul. Separat, în apă călduță (obligatoriu să nu fie fierbinte căci nu va crește drojdia altfel) se pune zahărul, drojdia, se amestecă puțin și se lasă 10-15 min până se activează drojdia și începe să se umfle. Adăugați acest amestec peste făină, începeți să amestecați cu o lingură mai întâi iar după ce se leagă, frământați cu ajutorul mâinilor.
Dacă aveți robot, începeți cu cea mai mică viteză și creșteți-o treptat. S-ar putea datorită tipului de făină folosit să mai trebuiască să adăugați încă puțină făină dacă aluatul este prea lipicios și rămâne pe pereții vasului însă adăugați cu grijă, treptat. Consistența aluatului trebuie să fie moale, elastica și să nu se lipească sau să rămână pe deget atunci când îl atingeți.
Lăsăți aluatul în bolul acoperit cu un prosop curat de bucătărie 30 de minute, într-un loc călduros.
Odată ce a crescut, presărați o mână de făină pe blatul de lucru, scoateți aluatul și împărțiți-l în 3 părți egale, tăindu-l cu ajutorul unui cuțit. Formați 3 bile și lăsăți-le 5 minute la odihnit, pe un strat subțire de făină. Pe masa presărată cu făină intindeți cu făcălețul câte un blat de pizza, din fiecare bilă de aluat.
Pentru cele mai bune rezultate, vă recomand să folosiți tăvi de pizza speciale – sunt subțiri și va oferă garanția unei pizza delicioasă și fragedă. Se găsesc la orice supermarket mai mare și costă cam 20-30 lei. Eu le ung cu puțin ulei înainte să pun aluatul. Puneți aluatul în tavă și ușor ridicați marginile, nu mult, cam de 1 cm. Imediat cum ați pus aluatul în tavi, continuați procesul de preparare – nu trebuie lăsate la crescut.
Eu așez câteva linguri de sos de roșii făcut în casă și apoi un strat generos de cașcaval de calitate, peste sosul de roșii. Aceasta este baza oricărei pizza, și apoi puteți să lăsați creativitatea la lucru.
Am făcut o pizza cu gălbiori, roșii uscate și mozzarella, așezând gălbiorii tăiați felii și roșiile uscate și am băgat-o aprox 7 minute la cuptorul foarte încins (220 de grade); mozzarella am adăugat-o apoi, și am mai lăsat 2 minute înainte să scot pizza din cuptor; frunzele de busuioc și oregano le-am așezat abia după ce am scos-o, că să nu se înnegrească.
A doua pizza a fost cu salami (salam picant sau chorizo), am așezat ingredientele de bază (sosul de roșii, cașcavalul ras și oregano) plus salamul picat și am băgat-o aprox 7 minute la cuptor iar după ce am scos-o, am pus frunze proaspete de busuioc și oregano tocat.
Iar a treia pizza am făcut-o cu ingredientul meu preferat, bressaola, care este un muchi de vită maturat printr-un proces special și care este un ingredient absolut fabulous pentru o pizza italiana. Merge bine în combinație cu mozzarella și rucola- care se adaugă la fel ca busuiocul și oregano, după ce o scoți din cuptor.