Weekendul acesta, probabil ultimul din an în care am purtat șlapi, am avut chef să gătesc diverse rețete cu gust de vara. Astfel, sâmbătă dimineața am fost la piață la Obor, de unde printre altele am cumpărat și câteva sardine proaspete. M-am uitat sa fie neaparat proaspete, nu congelate si asta inseamna ca atunci cand o alegi, te uiti dupa ochi foarte limpezi.
Ingrediente:
- 1 kg sardine proaspete (12 lei kg la Obor)
- sare
- salvie
- busuioc
- pătrunjel
- o lămâie
- doi căței de usturoi
- piper
- ulei de măsline
Cum se gătește?
Se spală sardinele cu apă foarte rece. Apoi se eviscerează cu foarte mare grijă, cu ajutorul unei foarfece de bucătărie, pentru că se sfâșie foarte ușor. După ce sunt eviscerate, se mai spală o dată, se scurg bine și apoi se așează într-un vas.
Pentru marinată eu am folosit: sare, o lămâie, busuioc, salvie,doi căței de usturoi și ulei de măsline. Am tocat mărunt salvia, busuiocul și am zdrobit usturoiul. Apoi am adăugat sucul de lămâie și uleiul de măsline si putin piper macinat proaspat. Am început să marinez ușor sardinele, “masând” fiecare bucată în parte. La final, am turnat peste sardine sosul rămas de la marinată.
Eu le-am lăsat peste noapte la frigider pentru că am avut timp suficient să le gătesc, dar dacă te grăbești lasă-le minim două ore.
A doua zi, într-o tavă pentru cuptor am pus o folie de aluminiu, în care am așezat sardinele, am stropit cu ulei de masline și am bagat tava la cuptor la 220 grade, timp de 15-20 de minute. Între timp am tocat pătrunjel verde pe care l-am presărat la final, după ce am scos sardinele din cuptor.
Sardinele prind o crusta crocantă de la cuptor dar sunt suculente și extrem de gustoase de la marinată.
Poftă mare!