Astazi am simtit nevoia sa umplu casa cu musafiri si nu a durat mult sa planific ceva rapid care sa imi dea si timp sa ma bucur de bucuria revederii cu oameni dragi cu care sa povestesc dar sa nu fiu nici obosita dupa o zi de bucatarit si sa surprind totusi invitatii cu ceva gustos.
Nu prea aveam nici mult timp pentru a pregăti ceva și nici multe ingrediente pe acasă, așa că după o scanare rapidă prin bucătărie, am decis să fac niște cornulețele fragede cu aluat, merg perfect atât pentru un mic dejun, cât și să fie servite în timpul zilei.
Am pregătit cam 50 de cornulețe din ceea ce am scris mai jos ca ingrediente, iar ca timp de pregătire aprox. 90 de minute.
Ce ingrediente sunt necesare?
- 500 grame făină
- 200 grame untură de porc
- 200 grame rahat
- 4 linguri smântână
- 40 ml lapte
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 1 pliculeț drojdie uscată
- două ouă
- 1 lingură zahăr
- sare
- 150 grame zahăr pudră decor
Preparare
Aluatul
Am început prin a pune făină în cuva. În făină am făcut un un cuib în care am pus zahărul vanilat, apoi drojdia uscată și apoi peste acest amestec am turnat laptele călduț. Am lăsat 5 minute astfel încât drojdia să fermenteze. Am adăugat gălbenușurile și restul ingredientelor, lăsând sarea la final. Sarea o pun la final, pentru a nu intră în contact cu drojdia, de aceea o adaug doar când aluatul începe să se lege.
Am frământat aluatul până când acesta s-a desprins de pe pereții vasului și a devinit compact și elastic. Am pus apoi aluatul la frigider timp de 30 de minute.
Cornulețele
După 30 de minute, am scos de la frigider aluatul și l-am împărțit în 2-3 bucăți (bile de aluat). Am luat o bilă de aluat și am întins-o într-o foaie subțire de 1/2 cm. O dată întinsă, ia o farfurie mică de cca 30 cm, pune-o peste aluat și apoi taie-l în formă de cerc după dimensiunea farfuriei. O dată tăiat cercul de aluat, împarte-l în 8 mini felii de pizza, iar resturile de aluat adaugă-le înapoi cu restul de aluat.
Taie rahatul în bucățele mici și așează bucata la latura mare a feliei de pizza, astfel încât să ai spațiu să rulezi și să formezi cornuletul. Am continuat de împachetat cornulețe, până când am terminat aluatul. Fiecare cornuleț l-am așezat apoi pe o tavă tapetată cu foaie de copt, cu spațiu între ele, pentru a avea loc să crească. Mai lasă încă 30 de min la temperatura camerei și apoi pune-le în cuptor, pentru 15-20 de minute, la o temperatură de 180-200 grade.
După ce le-am scos din cuptor, le-am lăsat 5-10 min să se domolească și apoi le-am dat prin zahărul pudră, pentru a se prinde bine de ele.
Poftă mare!