Acum două veri, când bicicleam prin Viscri, am cunoscut-o pe Gerda, o minunată doamnă din acest sat, doamnă care face o dulceață demențială. Am cumpărat atunci câteva borcane și discutând cu ea, mi-a povestit modul în care ea prepară această rețetă.
În weekend am cumpărat fructe de sezon de la piață: cireșe, vișine și căpșuni. Căpșuni am luat cam multe și astfel am rămas cu un kilogram de căpșuni a doua zi. Acestea riscau să se strice dacă le mai lăsam, așa că m-am gândit ce aș putea face cu ele.
Prima opțiune a fost o înghețată, dar congelatorul este cam încărcat în această perioadă, cu diverse alte produse. A două opțiune a fost să fac pentru prima dată în 2018, o dulceață de căpșuni, după rețeta Gerdei.
Secretul unei dulceți, cum spunea Gerda constă în două lucruri: cratița în care fierbi dulceața și de cantitatea pe care o pui la fiert.
Primul secret legat de cratiță este acela că aceasta trebuie să fie una cât mai lată, cu o margine cât mai largă. Al doilea secret, este cel legat de cantitatea pe care o pui la fiert. Nu pune mai mult de 1 kg o dată la fiert, în acest fel dulceața fierbe mai repede și apa din fructe se evaporă mai repede.
M-am luat cu poveștile în loc să va spun cum am făcut dulceața. Am curățat și spălat căpșunile. Într-o cratiță lată, am pus căpșunile întregi și 100 de grame de zahăr. Am pus cratița pe foc, un foc rapid, pentru aproximativ 30-40 de minute, până când dulceața începe să se lege.
Pentru a verifica dacă compoziția devine suficient de consistentă, gelationoasă, ia o lingură și pune-o într-un bol, să se răcească. Gust-o apoi și dacă îți place dulceața să fie mai lichidă, oprește-o după 30 de minute, iar dacă vrei să fie mai consistentă, las-o pe foc 40 de minute.
Fiind prima dulceață noi am folosit-o în zilele următoare pe diverse deserturi, unul dintre ele îl veți vedea și pe blog. Dar în mod normal, după ce se răcește, pun dulceața într-un borcan pentru a o consumă pe parcursul anului, aceasta fiind preferata fiicei mele care imi cere mereu sa i-o fac proaspata ori de cate ori vede capsuni proaspeti.