Îți este poftă de un desert cu frișcă? Ce zici de o savarină delicioasă, însiropată și aromată? Pentru o zi liberă de sărbătoare ca cea de astăzi, o savarină rece poate fi un desert savuros.
Ingrediente
- două ouă
- 250 făină
- 150 ml lapte călduț
- 5 grame de drojdie uscată
- două plicuri de zahăr vanilat
- 30 ml de ulei
- praf de sare
- 1 lg zahar
Pentru sirop:
- 400 ml de apă
- 150 grame de zahăr
- 1 esență de rom
- 1/2 coajă de portocală sau lămâie rasă
Timp de preparare: maxim 90 de minute
Blatul
Drojdia se dizolvă în laptele călduț, împreună cu o lingură de zahăr. Făina se pune într-un bol, iar in ea se face o scobitura și în care se pune drojdia dizolvată in lapte. Se adaugă ouăle, zahărul vanilat și se amesteca totul impreuna. Treptat, se adaugă uleiul și după ce aluatul este format se pune și vârful de sare. Se lasă la dospit într-un loc cald, în vasul acoperit cu un prosop, timp de 30 de minute.
Siropul
Pentru a fi eficientă în timpul în care aluatul a stat la dospit, am pregătit siropul. Se pune apa la fiert, se adaugă zahărul și se lasă la clocotit pentru cca 5 minute. La final adaugă și esența de rom și coaja de portocală.
Coacerea
După cele 30 de minute de dospit, cu ajutorul unei linguri de înghețată, se ia din compoziția de aluat și se pune în formele de brioșe, unse în prealabil cu unt și tapetate cu făină. Umple aproximativ trei sferturi din formă pentru ca savarina să poată să crească. Se mai lasă 30 de minute la temperatura camerei, înainte să fie puse în cuptor. Se încălzește cuptorul la 180 de grade și se coc timp de 30-35 de minute.
Se lasă apoi la răcit și când s-au răcit, se taie căpacelul de la bază apoi se scufundă în siropul rece, pentru a absorbi siropul.
Se așează pe o tavă și se lasă, ideal, peste noapte, pentru a se însiropa bine. Căpacelul poate fi uns cu un jeleu făcut cu ajutorul unei gelatine, sau cu gem de căpșuni.
A doua zi se umple interioriul cu frișcă bătută și savarinele sunt gata pentru a fi mâncate.