Ce mai gătesc în weekend? Aceasta a fost întrebarea la care ma gândeam vineri. De atunci mi-a venit ideea de a face o dorada în crustă de sare la cuptor, dacă tot este dezlegarea la pește.
Dorada am cumpărat-o de la piață de pește din Obor, prețul pe kilogram între 25 și 35 de lei pe kilogram. Eu am cumpărat peștele eviscerat iar în cazul în care nu este eviscerat, atunci aceasta este prima etapă pe care trebuie să o faceți.
Eu am ales să pun dorada la marinat peste noapte în frigider. Astfel m-am asigurat că peștele va fi suculent, fraged și aromat.
Peștele se umple cu o felie de lămâie pentru a împiedica pătrunderea sării. Am luat cele două bucăți de dorada și le-am așezat într-o pungă cu fermoar pentru congelator. În pungă am mai pus: cinci căței de usturoi, frunze de oregano și de busuioc proaspăt și o lămâie tăiată felii. Nu am pus deloc sare, pentru că va fi suficientă sarea din crustă:)
A doua zi, duminică am scos peștele de la marinat și l-am lăsat câteva minute la temperatura camerei. În acest timp, am preparat crustă de sare. Am bătut cele patru albușuri pe care le aveam în frigider, rămase de la o altă rețetă, până când s-au făcut spumă. O dată formată spuma am adăugat cele 600-700 de grame de sare mare. Este important să folosiți sare grunjoasă sau mare.
Într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu am pus un strat din spuma obținută din ouă și amestecată cu sarea. Am așezat apoi fiecare pește ușor și am acoperit ambii pești cu spumă obținută.
Am pus totul la cuptor, pentru 40 de minute la 220 de grade, cuptorul însă trebuie să fie deja încălzit. Când este gata, veți vedea că spuma s-a transformat într-un “scut” cum i-a spus fetița mea. După ce ați scos-o din frigider, lăsăți-o să se răcească înainte să spargeți crusta.
Crusta de sare a devenit destul de tare așa că veți avea nevoie de un cuțit să o spargeți. O dată crăpată se ia foarte ușor, crusta protejând perfect peștele. Filetează ușor peștele și nu te speria dacă pielea este lipită de crustă, este normal.
Noi l-am servit în familie cu garnituri diferite în funcție de gusturi. Poate fi servit cu asparagus gătit la cuptor, cu ulei de măsline și lămâie sau cu cartofi natur tăvăliți puțin cu unt.
Gătesc în fiecare săptămână pește, iar dorada gătesc destul de mult dar vă spun că această rețetă mi-a plăcut cel mai mult, atât la gust cât și la cât de suculent a fost peștele.
Ingrediente pentru marinat:
- 5 căței de usturoi
- oregano proaspăt
- busuioc proaspăt
- lămâie
Crustă de sare:
- 600-700 grame de sare mare
- 4 albușuri
Duminică minunată!