Fiica mea este înnebunită după crema de vanilie. Pe lângă rețeta de lapte de pasăre, cu care reușesc să o cuceresc ușor, am încercat zilele acestea, să o cuceresc și cu o rețetă de tartă, cu cremă de vanilie. Este o rețetă pe care nu te înduri să o faci, decât în perioada în care ouăle sunt ieftine sau dacă ai vreun înger păzitor care îți trimite ouă de casă.
Eu mi-am permis sa o fac în această perioadă, în care ouăle sunt cele mai scumpe, pentru ca am primit de la mama, 30 de ouă de casă bio, de la gaini de casa, hrănite cu porumb. Mi-am zis să îmi fac de cap în acest caz, cu o prăjitură cu ouă multe.
Ingrediente pentru aluat:
- 6 gălbenușuri
- 450 de grame de făină albă
- un vârf de cuțit de sare
- 200 grame de zahăr
- 150 de unt
- 1/2 plic de praf de copt
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- esență de vanilie
Ingrediente pentru cremă:
- 1 l de lapte de vacă
- 6 gălbenușuri
- 150 de grame de zahăr
- 100 grame de făină
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1/2 esență de vanilie
- un pumn de muguri de pin pentru ornat
Gradul de complexitate al rețetei este unul mediu spre ridicat, iar timpul de lucru, aproximativ 180 de minute (cu tot cu perioada de coacere).
Mod de preparare pentru aluat:
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă apoi untul la temperatura camerei. Treptat adaugă făina cernută, amestecată cu praful de copt și un vârf de cuțit de sare. Se amestecă până când se formează aluatul și se pune la frigider pentru 30-60 de minute.
Crema pentru tartă
Cât timp aluatul stă în frigider, este un moment bun să ne ocupăm de cremă. Laptele se încălzește fără a da în clocot. Freacă gălbenușurile cu zahăr, zahărul vanilat și esența de vanilie, până când se fac spumă. Adaugă apoi cele 100 de grame de făină albă. Când laptele devine fierbinte, se adaugă treptat peste mixul de gălbenușuri și se fierbe într-o oală pe aburi sau într-o oală de fiert laptele. Oala de fiert laptele este cea mai bună pentru o astfel de cremă.
Se amestecă crema în continuu, până începe să clocotească și să se îngroașe, aproximativ 20 de minute. Se ia de pe foc, se pune o folie alimentară peste crema caldă (pentru a nu face pojghiță) și se lasă la răcit.
Când crema s-a răcit, se scoate aluatul din frigider și se ia un sfert dintr-un aluat și se pune deoparte. Restul aluatului se întinde într-un blat subțire, de formă unui cerc, cu care se tapetează tava de tartă. Lasă aluatul cu jumătate de cm mai mult decât buza tăvii de copt.
Se pune crema de vanilie peste aluat și se întinde uniform. Iar apoi restul de aluat se întinde pe masa de lucru și se pune în tavă peste crema de vanilie.
Marginile prăjiturii se răsucesc și se sigilează, astfel încât să se formeze o margine crocantă, care să nu permită cremei de vanilie, să iasă în afară. Cu ajutorul unei furculițe, se înțeapă din loc în loc prăjitura, astfel încât aburul din timpul coacerii să iasă și să nu se formeze gol de aer în interiorul plăcintei.
Se presară mugurii de pin peste aluat, înainte de a pune plăcinta la cuptor, pentru 200 de grade, aproximativ 60 de minute. La final, după gust se pudrează cu zahăr.
Se vede că am folosit ouă de casă, dacă vă uitați la culoarea galbenă a cremei de vanilie. Dacă va plac tartele, crema de vanilie sau deserturile care nu sunt grețoase, tarta aceasta poate fi soluția la pana ta de inspirație pentru desertul de Paște.