DanaCiurariu_kitchen
  • Ce imi place sa gatesc
    • Desert
    • Retete cu carne
    • Paine
    • Fara Carne
  • Contact
  • Despre mine

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Desert

Tartă de vanilie

ByDana Ciurariu
on March 20, 2018April 20, 2020
430
0

Fiica mea este înnebunită după crema de vanilie. Pe lângă rețeta de lapte de pasăre, cu care reușesc să o cuceresc ușor, am încercat zilele acestea, să o cuceresc și cu o rețetă de tartă, cu cremă de vanilie. Este o rețetă pe care nu te înduri să o faci, decât în perioada în care ouăle sunt ieftine sau dacă ai vreun înger păzitor care îți trimite ouă de casă.

Eu mi-am permis sa o fac în această perioadă, în care ouăle sunt cele mai scumpe, pentru ca am primit de la mama, 30 de ouă de casă bio, de la gaini de casa, hrănite cu porumb. Mi-am zis să îmi fac de cap în acest caz, cu o prăjitură cu ouă multe.

Ingrediente pentru aluat:

  • 6 gălbenușuri
  • 450 de grame de făină albă
  • un vârf de cuțit de sare
  • 200 grame de zahăr
  • 150 de unt
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 l de lapte de vacă
  • 6 gălbenușuri
  • 150 de grame de zahăr
  • 100 grame de făină
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1/2 esență de vanilie
  • un pumn de muguri de pin pentru ornat

Gradul de complexitate al rețetei este unul mediu spre ridicat, iar timpul de lucru, aproximativ 180 de minute (cu tot cu perioada de coacere).

Mod de preparare pentru aluat:

Se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă apoi untul la temperatura camerei. Treptat adaugă făina cernută, amestecată cu praful de copt și un vârf de cuțit de sare.  Se amestecă până când se formează aluatul și se pune la frigider pentru 30-60 de minute.

Crema pentru tartă

Cât timp aluatul stă în frigider, este un moment bun să ne ocupăm de cremă. Laptele se încălzește fără a da în clocot. Freacă gălbenușurile cu zahăr, zahărul vanilat și esența de vanilie, până când se fac spumă. Adaugă apoi cele 100 de grame de făină albă. Când laptele devine fierbinte, se adaugă treptat peste mixul de gălbenușuri și se fierbe într-o oală pe aburi sau într-o oală de fiert laptele. Oala de fiert laptele este cea mai bună pentru o astfel de cremă.

Se amestecă crema în continuu, până începe să clocotească și să se îngroașe, aproximativ 20 de minute. Se ia de pe foc, se pune o folie alimentară peste crema caldă (pentru a nu face pojghiță) și se lasă la răcit.

Când crema s-a răcit, se scoate aluatul din frigider și se ia un sfert dintr-un aluat și se pune deoparte. Restul aluatului se întinde într-un blat subțire, de formă unui cerc, cu care se tapetează tava de tartă. Lasă aluatul cu jumătate de cm mai mult decât buza tăvii de copt.

Se pune crema de vanilie peste aluat și se întinde uniform. Iar apoi restul de aluat se întinde pe masa de lucru și se pune în tavă peste crema de vanilie.

Marginile prăjiturii se răsucesc și se sigilează, astfel încât să se formeze o margine crocantă, care să nu permită cremei de vanilie, să iasă în afară. Cu ajutorul unei furculițe, se înțeapă din loc în loc prăjitura, astfel încât aburul din timpul coacerii să iasă și să nu se formeze gol de aer în interiorul plăcintei.

Se presară mugurii de pin peste aluat, înainte de a pune plăcinta la cuptor, pentru 200 de grade, aproximativ 60 de minute. La final, după gust se pudrează cu zahăr.

Se vede că am folosit ouă de casă, dacă vă uitați la culoarea galbenă a cremei de vanilie. Dacă va plac tartele, crema de vanilie sau deserturile care nu sunt grețoase, tarta aceasta poate fi soluția la pana ta de inspirație pentru desertul de Paște.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Share:
Tags: crema de vanilie, desert, deset de Paste, paste, tarta bunicii, tarta de vanilie
Preview Post

Cotlete de berbecut

Next Post

Turțite de porumb (reteta video)

You may also like

post-image
Desert

“Lego” din ciocolată

ByDana Ciurariu
on October 21, 2018
311
0
post-image
Desert

Tort cu două feluri de mousse

ByDana Ciurariu
on August 17, 2018April 20, 2020
311
0
post-image
Desert

Tort de mere și cremă de zahăr ars

ByDana Ciurariu
on May 20, 2018May 21, 2018
476
0
post-image
Desert

Orez cu lapte de cocos bio și mango direct din Thailanda

ByDana Ciurariu
on December 12, 2017December 30, 2017
507
2

Most Views

Scorpie de mare la cuptor, cu o altfel de garnitură

Comments
1528

Rândunică de mare la cuptor

Comments
1445

Spanac cu sos de lapte si smantana

Comments
1335

Ficat de curcan în sos de vin

Comments
1188

Risotto cu ciuperci si Parmesan, servit cu creveti Tiger

Comments
1025
img

Despre mine

In timpul meu liber am cateva pasiuni pe care iubesc sa mi le hranesc. Una dintre ele este bucataria, locul meu de joaca, unde zambesc mult atunci cand combin ingrediente si prepar retete minunate pentru noi. Dana

Home in my kitchen

Home in my kitchen
Load More…Follow on Instagram
@ All Right Reserved 2022 Goody Theme