Mi se face foarte des poftă de bucătăria mediteraneană, bucătărie care mă surprinde de fiecare dată prin simplitate, prospețime și gust. Mi-am amintit de curând, o rețetă pe care am apreciat-o atât în Grecia cât și în Cipru, locul în care am gustat-o pentru prima dată, tonul tartar.
Dacă ai musafiri și vrei să îi surprinzi, ai toate șansele să o faci, cu această rețetă. Conține pește crud și din experiența prietenilor mei, majoritatea nu au mâncat pește crud, în afară poate de sushi. Am avut zece prieteni în vizită în acest weekend și toți au fost avut aceeași reacție la început: ” acesta e pește crud, nu am încercat până acum tartar de ton?”. Însă o dată ce au gustat, au rămas captivați de gustul rețetei.
Tonul tartar, merge extraordinar de bine pe o pâine de casă, coaptă pe plită, sau cu bruschete, este un adevărat deliciu și fiind marinat, tonul are o aromă minunată.
Dacă nu iei în calcul perioada necesară pentru marinat, timpul de lucru efectiv este de 15-20 de minute, asta dacă ai cumpărat ton filetat. Dacă tonul este întreg, acesta trebuie filetat și apoi tăiat bucățele subțiri și marinate.
Cum se filetează?
Tonul se taie de-al lungul șirei spinării, cu ajutorul unui cuțit lung și subțire. Cele două jumătăți de file de pește obținute, au fiecare un șir de oase la mijlocul lor. Acest fir de oase, se poate scoate cu ajutorul unei pensete, treabă care este mai migăloasă. A doua opțiune ar fi să tai cu ajutorul unui cuțitul ascuțit și astfel să izolezi zona respectivă.
Cum se prepară tonul?
După ce ai filetat tonul, acesta se taie bucățele subțiri și mărunte. Pune tonul într-un vas și marinează-l cu sucul stors din cele două lămâi. Se adaugă ulei de măsline și ierburile proaspete și se lasă minim 3 ore la marinat
Cele 4 bucăți de avocado se taie bucăți mărunte și se așează peste ton. Pune coriandru și pune după gust ulei de măsline, sare, și piper.
Asta a fost tot, poftă mare!
Ingrediente:
- un ton întreg – aproximativ 2 kg,
- 4 bucăți de avocado
- 2 bucăți de lămâie
- ulei de măsline
- coriandru sau pătrunjel
- sare și piper
- busuioc și oregano proaspăt