Pentru acest weekend vă propun o rețetă de tort Sacher la pahar, un desert cu multă ciocolată. Despre rețeta originală a tortului, gășiți multe articole pe blogurile de gătit. Aici veți găsi versiunea mea, pentru un tort la pahar.
Ce ai nevoie pentru blat:
- 100 de grame de unt
- 100 de grame de ciocolată de menaj
- 4 ouă
- 8 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină de migdale
- 4 linguri de făină albă
Pentru compoziție:
- 200 de ml de smântână lichidă
- 200 de grame de ciocolată neagră
- dulceață de caise
- fulgi de ciocolată
Cum prepari blatul
Începe prin a face o cremă de ganache de ciocolată. Topește 100 de grame de unt și peste el adaugă 100 de grame de ciocolată și las-o să se topească. Când este gata, lasă-o să se răcească.
Separă cele 4 gălbenușuri și freacă-le cu 8 linguri de zahăr, până când își dublează volumul. Când volumul lor s-a dublat, adaugă crema de ganache de ciocolată peste. Presară 4 linguri de făină de migdale și amestecă până când se încorporează. Pune apoi 4 linguri de făină albă, cernută prin sită, pentru a nu face cocoloașe. Încorporează blatul cu o spatulă de jos în sus astfel încât să nu își piardă aerul.
Albușurile se bat spumă cu ajutorul unui mixer. Când sunt gata, se încorporează în amestecul de blat obținut. Se întinde blatul într-o tavă, tapetată cu hârtie cerată. Lasă-l la cuptor pentru 30-40 minute la 190 de grade. Blatul este copt atunci când începe să se desprindă de pe margini.
Pentru umplutură
Până când se coace blatul, pentru eficiență, pregătim ceea ce avem nevoie să umplem tortul. Mai facem încă o cremă ganache de ciocolată, de această dată din 200 de ml de smântână lichidă și 200 grame de ciocolată neagră. Lasă-l să se răcească.
Se lasă blatul la răcit și apoi se taie cu ajutorul unui pahar rotund, câte două cercuri de blat pentru fiecare porție.
Se pun fulgi de ciocolată pe fundul paharului, apoi două linguri de dulceață de caise. Peste se așează un blat, apoi cremă de ganache de ciocolată pe care este bine să o lași să se întărească. Mai pune apoi încă două linguri de dulceață de caise. Deasupra se așează încă o felie de blat și un strat de ciocolată.
Se pune apoi la fridiger pentru cel puțin 60 de minute și se servește în mod responsabil, cu ajutorul unei lingurițe.