Am mai spus pe blog faptul că încerc să gătesc pește, cel puțin o dată pe săptămână. În ultima perioadă l-am gătit doar la cuptor, așa că m-am gândit de această dată, să îl prepar altfel. Am cumpărat din piață de pește ieri un cod. Codul este un pește pe care îl găsești la aproximativ 50 de lei kilogramul.
Cum se prepară codul?
Am luat un pește întreg și primul lucru pe care l-am făcut, a fost să îl curăț de solzi. Pentru acest lucru, m-am folosit de o lingură normală, cu care am curățat solzii peștelui. Codul este un pește cu solzi mari care se curăță foarte ușor. L-am spălat apoi puțin și cu ajutorul unui cuțit subțire, l-am filetat în două bucăți lungi.
Am tăiat cele doua felii în bucăți mai mici, l-am presărat cu sare și piper și l-am lăsat aproximativ 10 minute.
Am tăvălit codul prin făină și apoi l-am pus la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. L-am lăsat exact cât să se formeze crusta.
Sosul de capere
Am topit 100 de grame de unt, în care am călit puțin 2-3 căței de usturoi. În untul topit am stors apoi zeama de la o jumătate de lămâie și am adăugat 3 linguri de capere. Sosul acrișor și gustul de capere îi oferă peștelui un gust desăvârșit.
Garnitură
Pentru garnitură am optat pentru cartofi natur cu pătrunjel. Cartofii se curată, se taie cubulețe și se fierb. Când sunt fierți se amestecă cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt și cu unt topit. Se adaugă sare după gust. Noi am făcut lângă și o salată verde cu ridichi, dar puteți servi cu orice fel de salată doriți.
Sumar ingrediente:
- un pește cod
- sare, piper și făină albă
- 100 de grame de unt
- 2-3 căței de usturoi
- zeamă de la 1/2 de lămâie
- 3 linguri de capere
- 5-6 cartofi
- pătrunjel verde
O rețetă minunată pentru o seară de duminică seară!