Suntem încă în plină iarnă, chiar dacă vremea de afară mă contrazice, iar pentru noi este perioada în care ne planificăm concediul de vară. Cu gândul la vară, la plajă, la nisipul fin al mării, la apa albastră, m-am pus pe treabă azi și am gătit o caracatiță. Prima dată, am mâncat caracatiță acum câțiva ani în Grecia, mi-a plăcut la nebunie așa că de atunci, din când în când, cumpăr una de la raionul de pește de la Obor și o gătesc cu multă plăcere.
Am învățat de curând cum se curață o caracatiță, așa că am început să îi îndepărtez pielea, dinspre cap spre tentacule. Nu este obligatoriu să o curățați, dar eu prefer să o fac pentru că are un alt aspect, produsul final.
Am pus o oală cu apă la fiert și când această a ajuns în punctul maxim de fierbere, am pus și caracatița întreagă în apă. În apă am adăugat și două linguri de oțet și am lăsat-o la opărit, pentru aproximativ 5 minute. Nu o lăsăți mai mult, pentru că riscați să nu mai obțineți caracatița fragedă. După ce se scoate din apă, se lasă puțin la răcit și apoi se taie tentaculele în bucăți mai mici.
Pune caracatița într-un bol și peste ea presară: sare, suc de lămâie, usturoi tocat mărunt, ulei de măsline și ierburi (rozmarin și busuioc proaspăt) mărunțite. Amestecă totul foarte bine și las-o sub capac, la frigider cel puțin 90 de minute, ideal ar fi să o lăsati peste noapte la marinat.
După ce s-a marinat, încinge o tigaie de fontă și adaugă ulei de măsline. Când uleiul este încins, adaugă caracatița și prăjește-o pe o parte și alta, pentru aproximativ 10 minute, la foc mediu spre mare, până când această se rumenește.
În ceea ce privește garnitura, caracatița se poate servi simplă, cu salată, cu legume la grătar, cu piure de cartofi, etc. Eu am ales să fac o garnitură din morcovi și zucchini. O rețetă simplă de legume trase în unt, asezonate cu puțin usturoi.
Caracatița a ieșit fragedă, sosul lăsat de ea este excelent de asemenea, iar legumele vin perfect să completeze o rețeta ușoară, care mă duce cu gândul la mare.
Ingredientele și rețeta video, pas cu pas, o găsiți mai jos.
Ingrediente:
- caracatița 800 de grame
- două linguri de oțet
- o lămâie
- 2-3 căței de usturoi
- rozmarin proaspăt
- busuioc proaspăt
Pentru garnitură am folosit:
- 4 morcovi mici
- 3 zucchinii
- 2-3 căței de usturoi
- 50 de grame de unt