În fiecare săptămână încerc ca cel puțin o masă pe care o gătesc să conțină pește. Dorada este un pește pe care dacă îl gătești cum trebuie, obții un fel de mâncare delicios, suculent cu o aromă minunată. Dorada poate fi gătit în mai multe feluri, dar mie cel mai mult îmi place la cuptor. De fapt eu cred că dorada este peștele ideal să fie gătit în cuptor, pentru că ceea ce obții este extrem de gustos și suculent.
Nu am să stau mult să povestesc despre pește ci am să trec direct la rețetă. Aceasta este din nou foarte simplă și se face în maxim 30 de minute. Pentru început dacă peștele nu este deja eviscerat va trebui să o faci tu. Este o operațiune care mie nu prea îmi place atât de mult, de aceea când am ocazia să cumpăr peștele din piață, îi rog pe vânzători să facă ei acest lucru. Dacă nu, mă apuc de treaba cu ajutorul unui cuțit lung și subțire.
O dată curățat peștele, în interiorul lui am pus o combinație de busuioc proaspăt, rozmarin și o felie de lămâie. Îmi place să am în bucătărie ghivece de ierburi proaspete, aroma lor le oferă preparatelor un gust minunat. Pe fiecare parte a peștelui am taiat înotatoarele și cu ajutorul unui cuțit am crestat puțin pielea astfel încât să se gătească mai ușor.
Pe deasupra am pus două linguri de ulei de măsline și sucul de lămâie stors dintr-o jumătate de lămâie. Pentru că nu mă grăbeam, am lăsat peștele peste noapte în frigider la macerat împreună cu ierburile și lămâia. Astfel a două zi când l-am gătit, aromele de busuioc proaspăt și rozmarin au pastruns în pește și i-au dat acestuia o aromă deosebită. Totuși peștele se poate găti și în aceeași zi, cum spuneam rețeta se poate face în 30 de minute.
A două zi l-am scos din frigider, l-am lăsat 10 minute la temperatura camerei, timp în care am încălzit cuptorul la 210 grade. Am introdus peștele în cuptor și l-am lăsat pentru aproximativ 20 de minute. Carnea a ieșit moale și savuroasă, exact cum mie îmi place și ar trebui să fie. Poftă mare!