Baghetă cu bere blondă, aceasta este o rețetă pe care trebuie să o încercați, dacă vă place pâinea. Pâinea este unul dintre alimentele mele preferate și îmi place să o consum goală, cu unt, cu vinete, cu zacuscă, cu untură, atâta timp cât este gustoasă și proaspătă. În ultima perioadă, am cumpărat tot mai puțină pâine din comerț și am făcut tot mai mult în casă. Fetița mea îmi cere tot mai des să fac pâine, fiind îndrăgostită de pâinea caldă.
După ce zilele trecute am făcut o pâine dintr-o bere neagră, acum a venit timpul să fac o franzelă, de această dată folosind bere blondă.
Ingredientele folosite:
- 500 gr de făină
- 300 ml de bere
- 50 ml de lapte condensat
- 1/2 cubuleț de drojdie proaspătă sau 1/2 pliculeț de drojdie uscată
- 1 linguriță și 1/2 sare
- 1/2 lingurițe de zahăr
Modul de prepare:
Înainte de a începe pregătirea aluatului, am pus dizolvat in apa drojdia împreună cu zahărul.
Pentru prepararea aluatului, am pus în vasul robotului KitchenAid făină și am început să o amestec. Treptat, am pus drojdia, laptele condensat, sarea și berea. Am lăsat aluatul să se amestece până când întreagă făină este încorporată. Când este gata, se pune aluatul într-un vas acoperit cu folie alimentară și se lasă în frigider pentru 24 de ore.
A două zi, se scoate din frigider aluatul și se taie în două părți egale. Se cerne puțină făină pe blatul de lucru și pe rând, fiecare franzelă se întinde cu mâna și se rulează în formă de baghetă. Înainte de a le introduce în cuptor, le-am mai lăsat încă 20-30 de minute, pe masa de lucru pentru a lua temperatura camerei și pentru a crește lent.
Se pun în cuptor la 220 grade, cu o tavă plină cu apă așeazată sub ele (se pune tavă cu apă pentru că aluatul să crească pufos și moale). Le-am lăsat la 220 de grade pentru 30 de minute. După acest timp, am scos tava de apă și le-am lăsat pentru încă 30 de minute, la o temperatură de 200 de grade.
Cu 10 minute înainte de a le scoate din cuptor, cu ajutorul unei pensule, le-am uns cu lapte pentru a-i oferi baghetei o crusta crocantă.
Bagheta a ieșit foarte gustoasă, iar fiica-mea a mâncat jumătate din prima bucată goală, un răsfăț pentru ea.