A face pâine în casă este un hobby pentru mine, îmi place aroma de pâine caldă în bucătărie. Și după mai multe feluri de pâine albă, a venit timpul să încerc și rețeta de pâine neagră cu bere neagră.
O rețetă pentru care ai nevoie de: 500 grame de făină neagră, 300 ml bere neagră, 1/2 cub drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr , 1/2 linguriță de sare, 50 grame de susan negru. Puteți adăuga semințe, usturoi, mărar, brânză cheddar sau feta, sau alte varietăți de gusturi după bunul plac.
Pregătirea este rapidă, pentru a face aluatul ai nevoie de aproximativ 15 minute.
Cum se prepară?
Drojdia, amestecată cu o linguriță de zahăr și cele 50 grame de apă călduță, se lasă pentru 5-10 minute la dospit. Într-un bol se cerne făina și în ea, se adaugă amestecul de drojdie.
Pe rând se adaugă berea, sarea și apoi susanul și se amestecă până obții un aluat omogen. Aluatul obținut se lasă la dospit pentru 1,5- 2 ore.
După ce a dospit, se așează aluatul în formă dorită. Eu am ales să fac această pâine sub formă de franzelă și am crestat-o înainte să o pun în cuptor. Se lasă 20 de minute, la 200 de grade cu o tavă cu apă dedesubt, pentru ca pâinea să fie moale și pufoasă. Apoi încă 40-50 minute la 170 grade. Când pâinea este coaptă , ea se scoate din cuptor si se lasă pentru 15-20 de minute, învelită într-un prospop.
Deși nu sunt o mare admiratoare a berii, berea îi oferă un gust care mie îmi place tare mult. Noi am mâncat-o caldă cu unt, un răsfăț pentru seară noastră.