Când eram mică îmi aduc aminte că, pe lângă sarmale, cozonac sau răcituri, mama gătea de fiecare dată și rețeta bunicii de sărățele. O rețetă tradițională cu untură și chimen pe care am pregătit-o și eu pentru noaptea de Revelion.
Totuși, deși rețeta originală este cu telemea de obicei, eu am ales să îmi pun amprenta aceastei rețete și am ales în locul brânzei de vacă, pecorino, o brânză specifică Italiei meridionale și centrale. Se obține din lapte de oaie (pecora!) nedegresat și poate fi fresco, semi-stagionato sau stagionato.
Pentru această retetă eu am folosit: 500 grame de făină, 300 grame de pecorino dar merge și telemea veche (cât mai uscată), 200 grame de unt, 200 grame de brânză dulce de vaci, două ouă, 200 grame de untură proaspătă de porc, 200 grame de smântână grasă și o linguriță de sare.
Gășiți pe canalul de youtube rețeta video, pas cu pas, dar am descris-o pe scurt și aici.
Am cernut făină și am adăugat-o în bol. Peste ea am adăugat untul și untura și am început să amestec compoziția. După câteva minute am adăugat ouăle și sarea. După alte câteva minute am adăugat brânză dulce și apoi am pus pecorino. Am amestecat din nou. Am adăugat și smântâna și am amestecat aluatul până când acesta s-a omogenizat.
Când aluatul a fost gata, l-am pus pe masa de lucru, l-am frământat până când a devinit lipicios și apoi l-am învelit într-o folie alimentară. L-am pus la frigider pentru minim două ore ( eu pentru ca am avut suficient timp l-am lăsat de pe o zi pe alta in frigider).
A doua zi l-am scos din frigider, am întins aluatul după care l-am împăturat pentru a se crea foietajul. Repetă această procedură de 3-4 ori, depinde de câtă răbdare ai.
Am întins aluatul astfel încât să fie cam 1,5 cm grosime și l-am tăiat. Prima dată l-am tăiat in două jumătăți și apoi l-am tăiat în bucăți mai mici, în funcție de mărimea dorită.
La final pe unele am adăugat chimen, pe altele mac iar unele le-am lăsat goale, în funcție de preferințe. Înainte de a le pune la cuptor, le-am uns cu o compoziție formată din ou bătut și lapte pentru luciu. Le-am pus la cuptor la 220 de grade aproximativ 15-20 minute și asta a fost totul.
Aroma de pecorino se simte atât de grozav în gustul lor și sunt bune atât calde dar mai ales reci, pentru că aluatul lor rămâne fraged pentru câteva zile.