Pe locul doi, după cozonac, pentru mine sărbătorile de iarnă vin cu un gust de răcituri. Așteptam întotdeauna cu nerăbdare venirea sărbătorilor, ca să pot gusta din nou acest fel de mâncare.
Pentru 10 porții de 500 de grame fiecare, eu am folosit două gâturi de curcan, trei unghii de porc, două urechi și un ciolan afumat, de aproximativ un kilogram.
Prepararea nu este dificilă dar ai nevoie de răbdare. Pentru început spală toată carnea și curaț-o frumos. Apoi în oala în care urmează să le fierbi, adaugă apă rece peste carne și las-o pentru 30 de minute.
După 30 de minute aruncă apa folosită și pune apă nouă peste carne. Adaugă după gust: două linguri de boabe întregi de piper, două linguri de foi de dafin, două linguri de sare. Pune oala cu capac la fiert, la foc mic spre mediu.
Am lăsat totul la fiert pentru aproximativ 4-5 ore, până când carnea se dezlipește extrem de ușor de os. Ca probă, poți lua un polonic de lichid, îl pui într-un bol și îl lași la rece pentru 10-15 minute. Dacă lichidul se coagulează, înseamnă că eșți aproape de final. În acel moment curață o căpățână de usturoi, zdrobește-l și adaugă-l la fiert. Mai lasă încă 10 minute pe foc.
După 10 minute oprește focul. Scoate carnea într-un bol separat iar lichidul lasă-l la limpezit. Eu l-am lăsat cam 15-20 de minute.
Între timp, am curățat carnea de oase, șorici, grăsime, și am ales doar carnea pe care am dorit să o pun în caserole. Carnea am tăiat-o bucățele mărunte și le-am asezat combinat și în porții egale, în caserolele în care am coagulat preparatul final.
Dacă pelicula de grăsime ți se pare foarte groasă, o poti lua cu ajutorul unei linguri. După ce au trecut 15-20 de minute și lichidul s-a limpezit, cu ajutorul unui polonic, se toarnă printr-o sită, direct în caserole.
Se lasă la coagulat câteva ore, și se servește cu boia, piper. Hmm de abia aștept să le gust.