Papanașii prăjiți sunt unul dintre deserturile preferate ale soțului meu, mai ales în sezonul rece. Nu prea am făcut de multe ori această rețetă, dar în aceste zile, profitând și de vacanța de iarnă, am zis că e un moment bun să îi pregătesc.
Rețeta se face foarte ușor și rapid și poate fi o soluție excelentă, pentru un desert, atunci când ai musafiri. Timpul efectiv de preparare este de 20 de minute.
Ingrediente:
Pentru o porție de 4 papanași, ai nevoie de 200 grame brânză dulce de vaci, un ou, două plicuri de zahăr vanilat, o coajă de la o portocală rasă, 5 grame praf de copt, 200 grame de făină și 50 grame de zahăr.
Preparare:
Într-un vas se bate oul împreună cu zahărul vanilat și cu cele 50 grame de zahăr. Se adaugă apoi brânza, praful de copt și se amestecă. După câteva minute se cerne făină peste compoziție și se amestecă până când se crează un aluat omogen.
O dată finalizat aluatul, acesta se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se împarte la rândul ei, în alte două bucăți,astfel încât, să obții o biluță mare și una mică. În cea mare cu ajutorul degetelor faci ușor o gaură, până se formează o gogoașă cu gaură în mijloc.
Într-o tigaie de teflon, se încinge uleiul iar când acesta este încins, se adaugă papanașii și se prăjesc la foc mediu, pentru a se face bine și în interior și exterior.
Se lasă apoi puțin la răcit și se servesc cu dulceață și smântână. Eu am ales o dulceață de afine, pentru că îmi place gustul puțin acrișor combinat cu smântână, dar poți alege orice alt tip de dulceață în funcție de gust. De asemenea, tot în funcție de gust, poți presara și zahăr pudră.
Papanasii au ieșit crocanți pe dinafară și extrem de pufoși pe dinăuntru, un moment de răsfăț pentru familia mea.