În fiecare an, în Decembrie de Sfântul Nicolae, la birou, avem o tradiție în care toată lumea din echipă gătește ceva acasă. Aducem cu toții la birou lucrurile gătite și ne bucurăm împreună de o zi specială. Anul acesta, nu a fost diferit, iar eu am ales să gătesc pentru colegii mei ,o tartă cu brânză dulce, mere și scorțișoară. Un desert ușor de făcut și foarte delicios.
Ce ai nevoie pentru aluat:
- 250 grame de făină
- 170 grame de unt
- 1 ou
- 1/2 linguriță praf de copt
- 50 de grame de zahăr
- 1 vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
- 350 grame de brânză dulce (de preferat ricotta)
- 3 ouă
- 100 grame de zahăr
- 2 mere
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 1 baton de scorțișoară
Am amestecat untul cu zahăr. Am adăugat oul, urmat de vârful de sare și praful de copt stins cu zeamă de lămâie și făină.Se crează un aluat, care se întinde în formă de tartă. Formă de tartă se unge în prealabil cu puțin unt.
Pentru umplutură, separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile le mixăm cu un vârf de cuțit de sare, până când nu mai cad de pe paletele mixerului.
Separat, mixăm gălbenușurile cu zahăr până când își dublează volumul. Peste ele adăugăm ricotta și mixăm bine de tot compoziția. Merele curățate se taie rondele și se opăresc în apă clocotită, pentru 5-7 minute (pentru opărire am folosit o ceașcă de apă cu două linguri de zahăr și un baton de scorțișoară). După cele 5-7 minute, merele se scurg și se răcesc.
Peste aluatul întins în formă, se pune umplutura de ricotta iar peste aceasta, am adăugat merele opărite și deasupra am presărat scorțișoară măcinată.
Compoziția finală, se bagă în cuptorul pre-încălzit la 200 de grade, cca 40-50 minute. Apoi se lasă la răcit și se poate pudra cu zahăr, deși eu o prefer fără zahărul pudrat.
Este o tartă care îți oferă un gust de sărbătoare, un aer festiv numai bun să te pregătești pentru un Crăciun minunat.