DanaCiurariu_kitchen
  • Ce imi place sa gatesc
    • Desert
    • Retete cu carne
    • Paine
    • Fara Carne
  • Contact
  • Despre mine

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Desert

Tort cu gutui și mascarpone, momentul de răsfăț al toamnei

ByDana Ciurariu
on November 26, 2017December 30, 2017
449
0

Când pleci la piață de cele mai multe ori te întorci cu lucruri pe care nu le aveai pe lista de acasă. Acest lucru mie mi se întâmplă mereu, spre disperarea soțului:). Și în acest weekend, pe lângă lista de cumpărături, mi-au căzut în plasă și câteva gutui galbene cu o aromă puternică.

Ajunsă acasă, m-am gândit să le folosesc la un desert, așa că am făcut un tort de gutui caramelizate, decorat cu cremă de mascarpone și frișcă, un răsfăț care te face, să te lingi pe degete.

Ce am folosit:

  • 2 gutui medii
  • 5 ouă
  • 10 linguri de zahăr sau 100 ml de sirop de agave
  • O esență de vanilie
  • ½ praf de copt
  • 7 linguri de faină
  • Scorțișoară 2 lingurite
  • 100 grame de migdale
  • 50 grame de pesmet
  • 50 grame de zahăr de cocos
  • 100 grame zahăr pentru caramel
  • 250 ml de suc proaspăt de portocale

Am ales două gutui medii, pe care le-am spălat și apoi decojit. Le-am tăiat rondele groase de un deget. Am scobit miezul lor și am eliminat semințele. Am luat o tavă de tort rotundă, pe al cărei fund am pus o hârtie cerată. Pe hârtia cerată am așezat rondele de gutui, peste care am presărat scorțișoară. În pararel am luat cele 100 de grame de migdale, pe care după ce le-am tocat mărunt i le-am amestecat cu pesmet și zahăr de cocoș. Compoziția obținută am adăugat-o în mijlocul rondelelor. Peste acest strat am pus sirop de caramel realizat  dintr-o 100 de grame de zahăr.

Am început apoi să lucrez la blat, unde m-am folosit din nou de “prietenul” meu Kitchen Aid ,pentru a bate blatul. Am bătut albușele, cu un vârf de lingură de sare, până când s-au transformat în spumă.  Am pus siropul de agave, galbenușele și la final esență de vanilie.  Am lăsat în continuare compoziția să se amestece. Am adăugat cele 7 linguri de făină și praful de copt și am amestecat cu o spatulă, pentru încorporarea mai bună a aluatului. Am turnat aluatul peste gutui și l-am pus la cuptor pentru 20 de minute, la o temperatură de 210 grade. După cele 20 de minute, am scăzut temperatura cuptorului la 190 de grade și l-am mai  lăsat încă 30 de minute la copt.

 

Am scos blatul și l-am lăsat la răcit, după care l-am însiropat cu 200 ml suc proaspăt de portocale.

Dupa însiropare, eu am ales să îl ornez cu o cremă de mascarpone și frișcă.Pentru aceasta am folosit 250 de grame de mascarpone și 200 ml de frișcă lichidă, care se bat până se obține o cremî consistentă. La final am adăugat și o esență de vanilie după care am început să ornez tortul:). L-am lăsat apoi la rece pentru două ore, fiind gata apoi să fie servit.

Un răsfăț culinar de toamnă, oferit de combinația dintre aroma gutuilor, scorțișoară, gustul migdalelor și nu în ultimul rând, crema răcoroasă de mascarpone.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Share:
Tags: desert, KitchenAid, migdale, prajituri de casa, tort, tort de gutui
Preview Post

Clătite din fulgi de ovăz, cu aromă de banane

Next Post

O portie de pene cu ingrediente delicioase

You may also like

post-image
Desert

Pere, mascarpone si un tort delicios

ByDana Ciurariu
on August 19, 2018April 20, 2020
425
0
post-image
Desert

Tort de mere și cremă de zahăr ars

ByDana Ciurariu
on May 20, 2018May 21, 2018
476
0
post-image
Desert

Lava cake

ByDana Ciurariu
on September 3, 2017September 6, 2017
669
0
post-image
Desert

Clătite din fulgi de ovăz, cu aromă de banane

ByDana Ciurariu
on November 26, 2017December 30, 2017
420
0

Most Views

Scorpie de mare la cuptor, cu o altfel de garnitură

Comments
1528

Rândunică de mare la cuptor

Comments
1445

Spanac cu sos de lapte si smantana

Comments
1335

Ficat de curcan în sos de vin

Comments
1188

Risotto cu ciuperci si Parmesan, servit cu creveti Tiger

Comments
1025
img

Despre mine

In timpul meu liber am cateva pasiuni pe care iubesc sa mi le hranesc. Una dintre ele este bucataria, locul meu de joaca, unde zambesc mult atunci cand combin ingrediente si prepar retete minunate pentru noi. Dana

Home in my kitchen

Home in my kitchen
Load More…Follow on Instagram
@ All Right Reserved 2022 Goody Theme