La noi in casa anotimpul ruginiu vine in bucatarie o data cu aparitia spanacului de toamna in piata. In Ardeal, spanacul se gateste cu un sos de lapte si smantana, fel de mancare pe care fiica mea pur si simplu il adora.
Ingrediente:
- 500 grame de spanac proaspat
- 300 ml de lapte
- 3 linguri de smantana
- 3 linguri de faina
- 3 catei de usturoi
- 350 grame de unt
Timp de prepare: 30 minute
Mod de preparare:
- Se pune o oala cu apa de 3,5 litri pe foc si se aduce apa in punctul de fierbere. Se adauga spanacul si se lasa in apa clocotita, cu putina sare, pentru aproximativ 10 minute.
- Spanacul se scurge intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
- Cand se raceste, se stoarce bine spanacul de apa si se toaca cu cutitul. Nu il tocati in blender deoarece isi altereaza gustul si textura.
- Intr-o cratita se pun 50 grame de unt si se lasa sa se topeasca. Se adauga usturoiul in untul topit incins, nu mai mult de 10-15 secunde. Se adauga faina si se amesteca cu lingura lasand-o pe foc aproximativ 1 minut.
- Se adauga treptat laptele rece si se amesteca in continuu, cu un tel, pana se formeaza un sos consistent. Sosul se lasa pe foc pana ce da in clocot.
- Se pune sare si piper dupa gust si se adauga spanacul la final. Se mai lasa pe foc 5 minute, amestecand in continuu ,astfel incat sa nu se prinda de oala.
Se poate servi cu ochiuri de oua, paine prajita, carnaciori prajiti sau sunca prajita.
Pofta mare!