Pe cat de mult imi plac mie retetele pe baza de orez, pe atat de mult le respinge fiica mea, daca nu reusesc sa le combin artistic cu cateva ingrediente care sa ii gadile papilele si sa uite ca la baza retetei sta orezul. Asa ca am gasit 2 ingrediente apreciate de ea, parmezanul si ciupercile. Iata reteta care surprinde atat prin simplitatea cat si prin rapiditatea prepararii.
Pentru Risotto:
300 g ciuperci taiate Julien (hribii sunt cei mai buni la aceasta reteta, insa nefiind sezon, am folosit ciuperci normale, champignon, maro)
1 l supa de pui sau vita
250 g orez special pt risotto (Carnaroli – cel mai apreciat în Italia, recomandat mai ales pentru risotto cu legume sau carne; Arborio – nu are la fel de mult amidon şi absoarbe mai puţin lichid, însă e mai uşor de lucrat cu el; Calriso – oarecum similar cu Arborio; Vialone Nano – poate absorbi de două ori greutatea sa de lichide, fiind indicat pentru risotto cu peşte )
4-5 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi
2 fire de ceapa verde (sau o ceapa medie)
70 g parmesan ras
50 g unt
Cateva fire de patrunjel proaspat tocat marunt
Sare
Piper
Pentru creveti Tiger:
10 creveti Tiger
4-5 linguri ulei masline
4-5 catei de usturoi
Sare
piper
Intr-o tigaie antiaderenta de incing 4-5 linguri de ulei de masline, se pune usturoiul, cam 4 catei feliati subtire care se lasa doar 20-30 de secunde pentru a imprumuta uleiului din aroma sa, insa lasat mai mult, usturoiul ia un gust amar, asa ca fiti vigilenti J. Se adauga ceapa verde si se lasa cam 1-2 minute, ciupercile taiate Julien-se lasa aproximativ 5 minute, apoi se adauga orezul si se amesteca totul pana orezul devine lucios la vedere.Se adauga treptat supa de pui sau vita, acoperind complet orezul si se adauga treptat cate o cescuta de supa, pana ce supa se evapora in totalitate. Cand supa s-a evaporat, adaugam alta cescuta de supa, si tot asa, pana risotto capata o consistenta cremoasa. Risotto se prepara stand langa el in permanenta si verificand consistenta, pe masura ce se ingroasa, trebuie amestecat si adaugat supa care trebuie sa acopere orezul, fara a depasi mai mult de o jumatate de deget nivelul orezului.. La reteta risotto, orezul trebuie sa ramana la o consistenta aldente, cremoasa si usoara. Timpul de preparare poate dura intre 15-22 minute.Atentie, parmezanul poate ingrosa consistenta, asa ca inainte de a-l adauga, , daca orezul nu este sufficient de zemos, mai adaugati o cescuta de supa. Cand timpul de fierbere a expirat (este specificat intotdeauna pe cutia de orez si difera in functie de tipul de orez), se adauga untul si apoi parmezanul ras. Se condimenteaza cu sare, piper, si putin chilli daca preferati gustul putin picant. La sfarsit se adauga si patrunjelul tocat marunt.
Crevetii Tiger se trag intr-o tigaie incinsa in care uleiul incins a rumenit feliutele de usturoi (4-5 catei) cam 10-15 secunde. Se adauga sare, piper, si chilli dupa gust.
Noi am avut cu totii o cina absolut delicioasa, pe care cu siguranta o sa o repetam destul de curand, pentru ca acest risotto iti ramane pe papilele gustative mult timp dupa ce il incerci.
La cat mai multi fluturi in stomac, pregatind aceasta reteta J.